În 2021 la Cernăuți va vedea lumina tiparului antologia de eseuri „Paul Celan-100”.
„În 2021 intenționăm să publicăm o antologie de eseuri semnate de mai mulți autori. Apropo, există și un text semnat de Iuri Andruhovyci. Antologia „Paul Celan-100” va conține 14 eseuri. Jumătate din texte vor fi semnate de autori germani, iar jumătate de autori ucraineni. Toate textele vor fi traduse în ambele limbi”, a declarat Evhenia Lopata, directorul Festivalului de poezie Meridian Czernowitz, potrivit Pogliad.ua, notează Libertatea Cuvântului.
De menționat că la 23 noiembrie 2020, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Paul Celan, pseudonimul literar al lui Paul Antschel, poet de limbă germană, considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX. Cu această ocazie tomana trecută la Cernăuți au fost organizate o serie de evenimente culturale dedicate acestui eveniment, inclusiv un festival online despre viața și opera scriitorului.
Paul Celan se naște în 23 noiembrie 1920, la Cernăuți, într-o familie de evrei germanofoni. Odată cu instaurarea terorii naziste în Bucovina, Celan va trăi experiența traumatizantă a Holocaustului, care îi va marca iremediabil destinul. După ce supraviețuiește experienței concentraționare, în primăvara anului 1945, ajunge în București, unde va fi redactor al Editurii Cartea Rusă. Poetul Alfred Margul-Sperber devine mentorul tânărului Celan, iar în aceeași perioadă se leagă și prieteniile trainice cu Petre Solomon și Nina Cassian, dar și apropierea de grupul suprarealist. Paul Celan părăsește România, pentru totdeauna, la sfârșitul anului 1947, atunci când hotărăște să plece la Viena. Nu pentru foarte mult timp, pentru că, după șase luni, se va muta definitiv la Paris, unde, din 1959, va ocupa postul de lector de limba germană, la École Normale Supérieure.
Celan publică primul volum de versuri, Nisipul din urne, la Viena, în 1948; patru ani mai târziu apare Mac şi memorie, cartea care i-a adus recunoașterea criticii, urmată, rând pe rând, de volumele care l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului XX: Din prag în prag (1955), Gratii de vorbă (1959), Roza Nimănui (1963), Schimbare de suflu (1967) sau, postum, Ograda timpului (1976). De asemenea, va traduce în germană din operele unor scriitori ca Paul Valéry, Henri Michaux, René Char, Osip Mandelştam, precum şi prima carte franceză a lui Emil Cioran.
În 1958, Paul Celan primește Premiul Literar al Oraşului Bremen, iar în 1960, i se decernează și Premiul „Georg Büchner”, unul dintre cele mai importante premii literare ale Germaniei.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com