Cernăuţi: simfonie arhitectonică

31 10 2020 LC CERNAUTI 1

Cultul cafelei şi clădirea cu turn

Strada pentru pietoni din centrul Cernăuţiului, care în timpul diferitor administraţii a avut diferite denumiri şi ajunsă să poarte în ultimele opt decenii numele scriitoarei bucovinene Olga Kobyleanska, începe cu o clădire impunătoare, dominantă în întregul ansamblu arhitectonic al cartierului. Clădirea cu turn, cu hotel şi cârcimă a fost construită în anul 1786, la cererea farmacistului Barber. A fost numită „Trei coroane” şi în 1788 aici a fost deschisă prima cafenea din Cernăuţi. Turnul edificiului se vedea din mai multe colţuri ale oraşului, chemându-i parcă pe trecători să-şi servească aici cafeaua.

La sfârşitul secolului al XIX-lea edificiul „Trei coroane” decădea din ansamblul de „bijuterii arhitectonice” al străzii Domneşti.  De aceea, în anul 1898 în locul primei cafenele cernăuţene a fost ridicată o clădire luxoasă după proiectul arhitectului von Clausewitz. Această clădire enormă, în stilul istorismului eclectic, cu turn înalt în stilul neobaroc, a devenit o concurentă a edificiului Primăriei de alături. În încăperea ei a fost deschisă cafeneaua „Habsburg”, numită astfel cu prilejul jubileului de 50 de ani de domnie a împăratului Franz Joseph I. La acea vreme Cernăuţiul căpătase aspectul unui oraş european, iar cafeaua a devenit un simbol al culturii înalte. Nu întâmplător în acest edificiu a fost creat Clubul amatorilor de cafea cernăuţeană. La Cernăuţi cafeaua era adusă din Hamburg, iar acolo ea era transportată din America de Sud. În cafeneaua „Habsburg” aveau loc seri ale cafelei, la care participau reprezentanţi ai intelectualității de creaţie. În localul cu aroma de cafea răsunau cele câteva limbi de circulaţie în ţinut.

În anul 1909 cafeneaua a fost modernizată după proiectul profesorului de arhitectură Max Morgenstern şi deschisă în ultimele zile de decembrie a acelui an. A apărut şi inscripţia „Cafe Habsburg”.

În primele zile ale instaurării puterii sovietice în ţinutul bucovinean, în clădirea impunătoare de la începutul străzii Domneşti a trecut Direcţia regională a Băncii de stat. Acolo s-a aflat şi Direcţia Băncii Naţionale a Ucrainei. În vara anului curent, după încheierea reparaţiilor, edificiul a fost pus la dispoziţia Fondului de pensii al Ucrainei.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий