CERNĂUŢI: SIMFONIE ARHITECTONICĂ

26 12 2020 LC CERN.2

Clădire străjuită de un zeu şi o zeiţă

Strada Poştei este una dintre cele mai vechi din centrul oraşului. Documentele atestă că ea exista la 1787. Autorităţile austriece, venite în ţinut cu câţiva ani în urmă, i-au dat denumirea de Mehlgasse, căci ducea spre piaţa, unde se vindea făină. Odată cu apariţia pe ea a edificiului poştei, spre finele secolului al XIX-lea, a fost numită strada Poştei – Postgasse. În perioada interbelică a avut o altă denumire – strada Bucureşti. Iar în 1940 autorităţile sovietice i-au întors vechea denumire. În 1969 i s-a schimbat din nou denumirea – Hudiakov, în cinstea ostaşului Aleksandr Hudiakov, care pentru forţarea râului Nistru în cel de-al Doilea război mondial a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. În perioada de independenţă a Ucrainei, această stradă, care duce din Piaţa Centrală spre Filarmonică, a revenit la denumirea ei  firească – strada Poştei.

Serviciul poştal a început să se dezvolte în Bucovina odată cu anexarea ţinutului la Imperiul Austriac. În perioada când a apărut telegraful electric s-a făcut simţită şi mai mult lipsa la Cernăuţi a unei clădiri speciale pentru poştă. La 1 noiembrie 1889 a fost deschisă oficial clădirea Poştei. Acest impunător edificiu a fost proiectat de reprezentanţii Şcolii vieneze de arhitectură, considerate pe atunci una dintre cele mai vestite în Europa. Inspectorul superior pentru construcţii de la Căile Ferate Austriece, Friedrich Setz, a propus ca edificiul Poştei din Cernăuţi să fie construit în stilul istorismului. El avea experienţă în această privinţă, doar a condus construcţia a 26 de edificii ale departamentului poştelor pe teritoriul imperiului.

Edificiul Poştei cernăuţene are trei etaje şi ocupă o suprafaţă destul de mare. La construirea lui s-a recurs la stilul Renaşterii, cu multe sculpturi, dându-i un aspect măreţ. În centrul construcţiei, în dreapta şi în stânga, au fost instalate două sculpturi, care simbolizează comerţul şi meşteşugurile. Acoperişul este cu atic. Deasupra aticului este fixat un ceasornic mare, iar deasupra ceasornicului – vulturul imperial. Arhitectura şi sculptura edificiului armonizează între ele.

26 12 2020 LC CERN.1

Pe faţada clădirii Poştei se află figurile zeilor olimpici – Hermes şi Iris. Sunt zeităţile preferate ale arhitecţilor cernăuţeni. Hermes este zeul  comerţului, iar Iris – zeiţa curcubeului, ca punte între Cer şi Pământ.

Mândria Cernăuţiului era ceasornicul de pe faţada clădirii Poştei – lucrarea meşterului Schneider. Acest ceasornic a fost dus la reparaţie şi n-a mai fost restituit Cernăuţiului, el simbolizând încheierea unei epoci.

26 12 2020 LC CERN 3

În prezent interiorul parterului Poştei este  înfrumuseţat cu compoziţii istorice, născute sub penelul maestrului Andrii Holomeniuk.

26 12 2020 LC CERN 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий