Cernăuțiul ca platformă de dialog pentru comunitățile naționale din Europa Centrală

30 4 F 13
Mai mult de doi ani de război ne-au demonstrat tuturor că dialogul și comunicarea deschisă sunt o condiție importantă pentru succes. Încă din primele zile ale invaziei rusești pe scară largă, chestiunile legate de interacțiunea interetnică au devenit deosebit de importante, în special în zona de frontieră ucraineano-română. Ce a schimbat marele război? Și de ce sunt schimbările din legislația ucraineană atât de importante astăzi nu doar pentru viața politică internă, ci în primul rând în contextul integrării europene a țării noastre? Împreună cu inițiatoarea și moderatoarea Liliia Șutiak, au discutat despre această problemă profesorul Anatolii Kruglașov, șeful Catedrei de Științe Politice și Administrație Publică, directorul Institutului de Cercetări EIRD al Universității Naționale „Iurii Fedkovyci” din Cernăuți, docentul Serghei Hacman, director adjunct al Centrului Regional de perfecționare a cadrelor din Cernăuți, Natalia Neciaeva-Iuriiciuk, docent al Catedrei de Științe Politice și Administrație Publică al Universității Naționale „Iurii Fedkovyci”, coordonator regional al Platformei Naționale pentru Reziliență și Coeziune, în cadrul discuției publice „Cernăuțiul ca platformă de dialog pentru comunitățile naționale din Europa Centrală”. Participanții la discuție au fost salutați de către prorectorul Universității, profesorul Tamara Marusyk. La întâlnire au participat, de asemenea, studenți ai primului program de licență „Științe politice” și alte părți interesate. În special, la discuție a luat parte profesorul Evghenia Iurițciuk, titulară a catedrei vizate.
30 4 F 14
În timpul discuției, profesorul A. Kruglașov a atras atenția asupra particularităților procesului de integrare europeană și asupra importanței naturii interacțiunii interetnice ca indicator important al democrației unui stat. Acesta a subliniat că Ucraina și România au parcurs un drum lung de la neînțelegerea și neîncrederea reciprocă la înțelegerea modernă și dialogul constructiv. Iar noua lege interzice în mod clar discriminarea și asimilarea minorităților, ceea ce este extrem de pozitiv în contextul provocărilor actuale.
Docentul Serghei Hacman a subliniat importanța consolidării dialogului interetnic și interstatal. În special, el a remarcat că numai o discuție activă a problemelor existente la toate nivelurile poate asigura o cooperare interstatală eficientă.
Profesorul asociat Natalia Neceaeva-Iuriiciuk a atras atenția asupra punctelor dureroase din triunghiul Ucraina-România-Moldova, pe care Rusia le folosește pentru a crea și răspândi narațiuni distructive de dezinformare, și a dat exemple de astfel de provocări informaționale.
Participanții la discuție au concluzionat că orașul nostru are un potențial semnificativ pentru dezvoltarea dialogului între popoarele din Europa Centrală. Din punct de vedere istoric, geografic și politic, este situat la intersecția dintre drumurile și culturile Ucrainei, României și Moldovei. Ei au făcut propuneri concrete pentru a aborda problemele care necesită atenția autorităților și a societății la nivel local, regional, național și internațional, se specifică în comunicatul postat pe site-ul Catedrei de Științe Politice și Administrație Publică.
30 4 F 15
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий