În contextul în care China a devenit cel mai mare investitor din Europa Centrală și de Est și cumpără tot mai multe proprietați și companii în vestul Europei, Bloomberg a făcut o analiză a investițiilor pe care Beijingul le-a făcut pe bătrânul continent, începând din 2008.
De la infrastructură și companii high-tech în estul Europei, la preluarea unor giganți economici, în vestul continentului, bani chinezești au fost investiți aproape în fiecare țară de pe bătrânul continent.
Fapt care i-a făcut pe liderii UE, între care și Angela Merkel și Emmanuel Macron, să se gândească la o strategie comună pentru a face față avântului de neoprit la Chinei în Europa, strategie care ar nemulțumi însă statele de la periferie, care se dezvoltă masiv cu bani chinezești.
Bloomberg a analizat 678 de afaceri finalizate pe care companii de stat și private din China le-au încheiat în 30 de țări europene, începând cu 2008. Astfel, China a investit în ultimii 10 ani cel puțin 255 de miliarde de dolari pe continentul european, scrie Mediafax.
Aproximativ 360 de companii au fost preluate, începând cu producătorul Italian de cauciucuri Pirelli sau compania de leasing aerian irlandeză Avolon Holdings. Totodată, chinezii dețin în totalitate sau parțial patru aeroporturi în Europa, șase porturi, parcuri eoliene în cel puțin 9 țări și 13 echipe profesioniste de fotbal.
Bloomberg precizează, însă, că amibițiile Chinei în Europa sunt mult mai mari de atât, dacă luăm în considerare și cele 355 de fuziuni, investiții și joint ventures, ale căror valori nu au fost dezvăluite. Agenția de presă americană estimează că acestea ar putea valora în total alte 13,3 miliarde de dolari. La aceste sume se adaugă parcurile greenfield sau operațiunile pe bursă, care ar putea să totalizeze cel puțin 40 de miliarde de dolari, plus participația de 9 miliarde de dolari pe care grupul chinez Geely Holding a cumpărat-o la Daimler.