Doi bătrâni au rămas singurii locuitori ai unui sat de lângă Cernobyl

batranul-ivan

Cristian Lipovan, un fotograf din România, a descoperit, întâmplător, că în satul Paryshiv, de lângă Cernobyl, de zeci de ani trăiesc izolaţi doi bătrâni, care au rămas singurii locuitori din zonă. Culmea e că de câţiva ani s-au certat şi nu mai vorbesc unul cu altul.

Bătrânul Ivan are peste 70 de ani. Trăieşte în condiţii mizere, singur, într-o casă dărăpănată din satul Paryshiv, de lângă Cernobîl. Chiar şi acum, după mai bine de 30 de ani de la Cernobyl, cel mai grav accident nuclear din lume, bătrânul îşi aminteşte foarte bine momentul în care, în 1986, s-a dat alarma şi toată lumea a fugit la adăpost din calea radiaţiilor. La aproape o zi după ce reactroul 4 al centralei nucleare a explodat, toată lumea a fost evacuată. Dar după aproximativ 10 ani, omul a refuzat să mai stea în afara zonei cu radiaţii şi s-a întors în locuinţa sa.

„Asta e casa mea, eu aici vreau să rămân. Nu mi-a fost frică de radiaţii, nici de moarte. Nu îmi pasă că stau singur”, a spus Ivan, într-o ucraineană foarte greu de înţeles, scrie libertatea.ro.

Cristian Lipovan, alături de nouă conaţionali şi o ucraineancă, au mers acasă la bătrânul Ivan, aflat la 15 kilometri de centrala nucleară de la Cernoby, pentru a vedea cum trăieşte un om în mijlocul pustietăţii. Bărbatul a fost foarte încântat să vadă un grup atât de numeros de oameni că îl vizitează.

„El stă absolut singur acolo. O dată la câteva săptămâni, fiul său vine să îi mai aducă mâncare. Nu vrea sub nicio formă să plece, deşi nu mai are pe nimeni acolo. În acea localitate mai e un singur locuitor, o femeie, care la fel ca Ivan, a refuzat să plece şi preferă să stea de una singură. Culmea e că cei doi, în urmă cu mai mulţi ani, s-au certat şi de atunci nu au mai dat ochii unul cu altul. Şi uite aşa, după ce că sunt singurii locuitori ai satul Paryshiv, acum nici nu-şi mai vorbesc şi trăiesc aşa, izolaţi de toată lumea”, povesteşte Cristian Lipovan despre bătrânul Ivan.

Lasă un răspuns