Cinci regiuni ale Federației Ruse vor organiza referendumuri în format online pentru independență și ieșire din componența Rusiei

13 02 2023 Ф 2

Reprezentanții a cinci regiuni ale Rusiei (Ural, Koenigsberg (regiunea Kaliningrad), Ingria (regiunea Leningrad), Siberia și Kuban) au anunțat începerea pregătirilor pentru referendumurile privind independența lor.

Cinci regiuni ale Federației Ruse vor organiza referendumuri în format online pentru independență și ieșire din componența Rusiei. Liderii anumitor regiuni și-au declarat intenția de a lupta de partea Ucrainei și de a cere ajutorul NATO și UE în secesiunea de Federația Rusă. Inițiatorii au anunțat acest lucru în cadrul celui de-al cincilea Forum post-rus al popoarelor libere, care a avut loc pe 31 ianuarie la Bruxelles, la sediul Parlamentului European. La Forum au participat reprezentanți ai regiunilor tătară, bașkiră, cecenă, buriată, oirat-kalmâcă și ai altor regiuni. Reprezentanții regiunilor au afirmat că viitorul fiecărui popor și regiune eliberată ar trebui să fie decis de popor și regiune înșăși, pe baza principiului autodeterminării națiunii până la secesiune și a altor norme general recunoscute de drept internațional. „Destul cât am hrănit Moscova! Nu mai vrem să murim pentru Kremlin! Există o singură cale de ieșire – votați pentru independența republicilor voastre! Alegeți un viitor fericit pentru voi și copiii voștri!», au declarat aceștia.

Opoziţia a iniţiat un dialog direct între reprezentanţii regiunilor şi liderii UE şi NATO. În special, reprezentanții popoarelor băștinașe caută independența și reconstrucția socio-economică pentru regiunile lor, precum și decolonizarea Rusiei în general, cu scopul de a „crea o nouă arhitectură a securității colective în Europa și în lume”.

În special, europarlamentarul Hanna Fotiga din fracțiunea Conservatorilor și Reformiștilor Europeni a susținut și ea inițiativa reprezentanților regiunilor. Ea a subliniat că viitorul lor va depinde în mare măsură de sfârșitul războiului din Ucraina: „Prin urmare, orice asistență acordată poporului ucrainean în lupta sa aduce decolonizarea Rusiei mai aproape”.

La rândul său, liderul Republicii Cecene Ișkeria, Ahmed Zakaiev, a cerut renașterea Republicii Munților, care în 1918-1919 a fost proclamată pe teritoriul Ceceniei moderne, Daghestan, Ingușeția, Osetia, Karaciai-Balkaria, Kabardino-Cerkesia.

Bașkirul Ruslan Gabbasov a sugerat formarea Consiliului Mișcărilor Naționale și Regionale din cadrul Uniunii Europene, care să permită coordonarea eforturilor cu partenerii europeni și implementarea de proiecte comune cu opoziția rusă.

Iulia Faizrahmanova din Tatarstan a propus ideea creării unui batalion național tătar care a luptat de partea Ucrainei în războiul cu Rusia. Ea a citit și discursul șefului Centrului Comunitar All-Tătar, Farit Zakiev, care nu a putut participa la Forum. Principala propunere a lui Zakiev este recunoașterea independenței Tatarstanului pe baza rezultatelor referendumului din 21 martie 1992.

În plus, politologul și publicistul rus, Andrei Piontkovski, este convins că Rusia, după înfrângerea în războiul cu Ucraina, poate pierde mari teritorii din Siberia și Orientul Îndepărtat care au aparținut anterior Chinei.

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

Добавить комментарий