Rata natalității din Ucraina este în scădere din 2010, iar invazia la scară largă a aprofundat și mai mult situația demografică

13 02 2023 Ф 1

Oare este posibilă creșterea populației, odată cu întoarcerea din străinătate a ucrainenilor refugiați din cauza războiului? La această întrebare a Audiovizualului public a răspuns Ella Libanova, directorul Institutului de Demografie și Cercetări Sociale „ Ptuha” a Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.

Îmbătrânirea națiunii ucrainene a început în anii 1960, spune Ella Libanova. În 2021, în loc de 215 copii la 100 de femei, s-au născut 110, adică aproape de două ori mai puțin. „Ca urmare a războiului, natalitatea a scăzut la un nivel critic”, a accentuat  Libanova. Nici plățile din partea statului pentru nașterea copiilor nu ajută. Potrivit expertului, acestea au un efect pe termen scurt.

În ceea ce privește mortalitatea, potrivit expertului, în prezent nu se știe cu exactitate câți oameni au murit în Ucraina în 2022. „Decesele, ca urmare a războiului, nu sunt doar cele legate nemijlocit de  bombardamente și de lupte. Există, de asemenea, decese cauzate de bolile cardiovasculare, diabet și altele, agravate  de neprimirea la timp a îngrijirilor medicale, de alimentația deficitară, hipotermie și  stres permanent,” a explicat Ella Libanova.

Potrivit Oficiului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, numărul refugiaților din Ucraina, înregistrați conform protocoalelor de protecție temporară în Europa la 31 ianuarie 2023, este peste 4 milioane de persoane. Numărul lor total este de peste 8 milioane.

Potrivit expertului  Ella Libanova, societatea noastră de astăzi se confruntă cu un val de patriotism fără precedent, încât este greu să-ți imaginezi câte persoane vor rămâne în străinătate. „Nu ar trebui să visăm la ceea ce este imposibil:  90 la sută dintre refugiați nu se vor întoarce în Ucraina”.

Pentru ca oamenii să se întoarcă, trebuie să existe o creștere economică rapidă, locuri de muncă cu salarii decente și condiții de muncă, a subliniat Libanova. „Oamenii vor veni în Ucraina din două motive: fie nivelul lor de trai este mai scăzut decât în ​​Ucraina, fie din motive ideologice”, a adăugat ea.

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий