Colindele luminează sufletele

9 01 2022 COLINDE 2

Cea mai luminoasă cântare de Crăciun este colinda – imnul de proslăvire a Naşterii Domnului. Acum în satele noastre ele răsună liber, spre deosebire de perioada sovietică, atunci când colindătorii veneau „în taină” la casa gospodarului ca să anunţe „taina cea mare – a Naşterii Misiei”.

Colinda este una din cele mai frumoase tradiţii a Sărbătorilor de iarnă şi la păstrarea ei s-au încadrat lucrătorii culturii. În multe sate din regiune, anume la instituţiile de cultură sunt organizate festivaluri ale colindelor. Zilele acestea un asemenea festival a avut loc şi la Casa de cultură din Pătrăuţii de Jos, organizatoare fiind Larisa Chedic şi Natalia Balan.

La festivalul din Cernăuţi colindătorii au urcat pe treptele de la intrare în edificiul Primăriei oraşului. Familia Maraşciuc din Roşa Stâncă a avenit aici cu elevi din suburbie pentru a interpreta colinde româneşti.

9 01 2022 COLINDE 1

La Tărăsăuţi au colindat şi  oameni în vârstă,  membri ai corului bisericesc. Ei l-au felicitat cu prilejul Sărbătorilor de iarnă pe starostele satului, Arcadie Bezuşca.

În colindele tuturor popoarelor creştine predomină motivul Naşterii  lui Iisus Hristos în iesle, ca apoi, de fiecare dată, Mântuitorul să se nască în inimile oamenilor.

9 01 2022 COLINDE 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий