Despre aceasta se precizează într-o declarație de pe site-ul Comisiei Europene. CE a analizat datele privind influența exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE și a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieței în 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”. „Poziția constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la rezolvarea unor probleme specifice și a asigurat menținerea și chiar creșterea exporturilor către țări terțe din afara UE”, a declarat Comisia. Ea a precizat că actualele măsuri restrictive vor expira astăzi.
În același timp, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (cum ar fi un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor la cereale.
În plus, începând cu 16 septembrie, Ucraina trebuie să introducă controale efective la export pentru patru grupuri de bunuri pentru „a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine”. Kievul trebuie să prezinte planul de acțiune cel târziu până la sfârșitul zilei de lucru din 18 septembrie 2023. „CE și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea răspunde la orice situație neprevăzută. De asemenea, Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții până când măsurile eficiente luate de Ucraina vor fi pe deplin operaționale”, se arată în comunicat, citat de Audiovizualul public ucrainean.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com