Şcolile din mediul rural din regiunea Cernăuţi care au un număr redus de elevi riscă să fie închise. Ideea aparţine Ministerului învăţământului care a sugerat-ordonat direcţiilor regionale în chestiunile învăţământului să desfiinţeze astfel de instituţii de învăţământ, repartizând copiii la şcolile de bază.
Reforma propusă loveşte direct în şcolile cu predarea în limba română din regiune. De data aceasta vizate sunt două şcoli primare din cătunele Herghiligeni şi Săvineşti ce aparţin comunei Târnauca (raionul Herţa).
Destinul acestor şcoli a fost discutat în cadrul unei şedinţe a cadrelor didactice organizată la Şcoala de la Târnauca. Şeful Secţiei raionale învăţământ, Octavian Magas, a declarat că în anul curent există probleme grave în ceea ce priveşte asigurarea plătirii salariilor cadrelor didactice. Bugetul destinat învăţământului din raion are un deficit de 5 milioane de grivne. În aceste condiţii, economisirea resurselor financiare este absolut necesară. În acelaşi timp, şeful ARS Herţa, Viorel lastremschi, a specificat că anume de economisirea banilor depinde şi finalizarea în acest an a lucrărilor de construcţie a Complexului Instructiv-Educativ de la Târnauca. Majoritatea pedagogilor prezenţi la şedinţă au declarat că desfiinţarea celor două şcoli primare ar trebui făcută doar după ce noua şcoală din Târnauca va fi dată în exploatare. La fel şi localnicii nu sunt de acord cu ideea oficialilor de la raion de a pune lacăt pe uşile şcolilor. Târnăucenii se tem că închiderea şcolilor poate însemna condamnarea la analfabetism. În plus, prin lichidarea lor, elevii urmează să parcurgă pe jos distanţe foarte mari prin noroaie şi nămeţi. O soluţie ar fi ca primăria sau autorităţile herţene să pună la dispoziţie un autobuz şcolar, dar care tradiţional invocă lipsa fondurilor necesare.