Confluenţe sufleteşti între fraţi

0IMG_4692

0IMG_4692Recent, în scenele Casei raionale de Cultură Herța și a Centrului regional pentru educație estetică ”Tineretul Bucovinei” a răsunat limba română,  cântece populare românești, s-au dansat jocuri tradiționale,  care au etalat starea sufletului participanților la Zilele Culturii Tradiționale Române la Cernăuți.

Zilele Culturii Tradiționale Române la Cernăuți au început în sala de expoziții  a  Palatului ”Tineretul Bucovinei” cu inaugurarea Expoziției itinerante ”Clujul – orașul comoară”, acțiune susținută de Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda”, Cluj.

În după amiaza zilei, președintele Consiliului Județean  Cluj, Iștvan Valentin Vacar, s-a întâlnit cu omologul său din Cernăuți, Mihail Gainiceru, și viceprimarul orașului Cernăuți, doamna Maria Porciuk. În discuțiile purtate, domnul Vacar a accentuat asupra deschiderii atât a județului Cluj, cât și a întregii Românii către colaborare în toate ramurile cu Ucraina și în special cu regiunea Cernăuți.

Ziua de vineri s-a încheiat cu spectacolul ”Să-mi cânți, cobzar…”, care  s-a desfășurat cu sprijinul Secției raionale de cultură din cadrul ARS Herța,  pe scena Casei de cultură din acest orășel.

Sâmbătă, 14 noiembrie, a luat start etapa finală a Festivalului Internațional de muzică populară românească ”În grădina cu flori multe”, care este foarte apreciat. Drept dovadă poate servi numărul concurenților și partenerilor media,  care  creşte de la o ediție la alta. În prima zi a festivalului  au evoluat 36 de concurenţi, copii şi tineri între 6 şi 25 de ani din Ucraina, România şi Republica Moldova. Selectați din 70 de candidați, finaliștii  şi-au demonstrat talentul  în secţiunile: solişti vocali  şi  solişti instrumentişti. Au evoluat și cinci formații folclorice. Printre criteriile de apreciere au fost stabilite: capacitatea vocală, tehnica interpretării, ţinuta scenică şi costumul. Menţionăm că preselecţia pentru aceşti minunaţi tineri s-a desfăşurat în perioada martie — iulie a.c.

Spectacolul de gală al celei de a X-a ediţii a Festivalului-concurs Internaţional  de muzică populară românească „În grădina cu flori multe”, desfăşurat în cea de-a treia zi a Zilei Culturii Tradiționale Române la Cernăuți, a fost unul regal pentru public, care a avut ocazia să-i admire  și să-i încurajeze cu aplauze pe laureaţii prezentei ediţii, precum şi nume importante ale folclorului românesc. În deschiderea spectacolului, orchestra Ansamblului “Bucovina” al Școlii populare de Arte din Suceava, condusă de maestrul Petrică Oloieru, a creat o adevărată emoţie în sufletele celor prezenţi.

Trofeul ediției jubiliare a Festivalului-concurs Internaţional de folclor românesc „În grădina cu flori multe” a rămas la Cernăuți,  la acordeonistul Dumitru Bota din Boian, care prin tehnica interpretativă extraordinară și sensibilitatea muzicală a încântat și publicul, și juriul. La festivitatea de premiere, organizatorii au fost onorați de reprezentanții ARS Cernăuți, ai Consiliului Regional și Primăriei Cernăuți. Salutul Ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru toți românii din regiunea Cernăuți și în special pentru organizatorii acestui eveniment, a fost transmis din scena Festivalului de către directorul general al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Zvetlana Preoteasa.

Momente de excepţie au fost create de recitalurile grupului folcloric ”Țărăncuța” și ansamblului „Mărțișor”  din Marșinți, raionul Noua Suliță, Ansamblului folcloric ”Crenguță de iederă” din Chișinău și Ansamblului ”Doina Carpaților” din Iași, ultimii fiind însoțiți la acest eveniment de directorul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Iași, domnul Adrian Ardeleanu.

A încheiat suita de acțiuni culturale din cadrul Zilelor Culturii Tradiționale Române la Cernăuți un spectacol de zile mari, oferit publicului cernăuțean de către Studioul Teritorial TVR Iași.

Gheorghe BEJAN

Foto de Nicolae HAUCA

Добавить комментарий