Consiliul UE a sprijinit cadrul de negocieri pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la bloc până în 2030

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 03: The Headquarters of the European Commission (Berlaymont Building) and European Union flags are seen in Brussels, Belgium on January 3, 2023. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
Este un obiectiv foarte ambițios, dar posibil. Acest lucru a fost declarat de ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Marejks, în ajunul Summit-ului internațional al primarilor de la Chișinău, răspunzând la o întrebare adresată de Audiovizualul public ucrainean. El a menționat: cadrul de negocieri susținut de Consiliul European este acum în curs de examinare de către statele membre. „Nu pot să vă spun exact când va fi înaintat. În ceea ce privește aderarea până în 2030, este un obiectiv foarte ambițios, pentru că acum suntem în 2024. Liderii UE au spus că vor fi pregătiți pentru extindere până în 2030. Ritmul este foarte ambițios, dacă această cursă rapidă pe care Moldova a demonstrat-o în ultimii 2 ani cu reformele, îndeplinind așteptările Comisiei Europene, va continua în același ritm, sper că este posibil”, a spus diplomatul.
Marejks a mai spus că UE dorește ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană împreună cu Transnistria reintegrată. „Pentru noi există un singur partener de negocieri. Acesta este guvernul de la Chișinău. Și noi recunoaștem Republica Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Este în interesul nostru ca Republica Moldova să adere la UE cu Transnistria reintegrată. Dar nu vrem să avem această țară ca prizonieră a unor înțelegeri politice. Putem lua în considerare posibilitatea ca malul drept, teritoriul controlat de conducerea constituțională, să adere primul, iar malul stâng să adere mai târziu. Dar aceasta este o opțiune nedorită”, a declarat el.
La 11 martie Viceprim-ministrul Olga Ștefania declarat că Ucraina a finalizat punerea în aplicare a tuturor recomandărilor primite de la Comisia Europeană pentru a oferi un cadru de negociere pentru aderarea la UE. La 12 martie, Comisia Europeană a anunțat că a pregătit un cadru de negocieri pentru aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE. Acesta va fi acum discutat între statele membre ale UE.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий