Convorbirea telefonică Biden – Zelenski

3 01 2022 INFO 2

Duminică seară, Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o convorbire telefonică cu Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. „Preşedintele Biden a dat de înţeles că Statele Unite, aliaţii şi partenerii săi vor răspunde în cazul intervenţiei în continuare a Rusiei în Ucraina”, a menţionat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, transmite Ukrinform.  Liderii au declarat că susţin eforturile diplomatice, care vor începe săptămâna viitoare. Este vorba de dialogul privind stabilitatea strategică, antrenarea NATO în cadrul Consiliului Rusia – NATO şi OSCE.

Preşedintele Biden a accentuat că Statele Unite, aliaţii şi partenerii săi rămân fideli principiului „nimic despre tine fără tine”, se subliniază în comunicat. El a confirmat că SUA sunt adepte ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, de asemenea susţin măsurile referitoare la întărirea încrederii cu scopul dezescaladării încordării în Donbas şi la diplomaţia activă în vederea realizării acordurilor de la Minsk şi susţinerii Formatului Normandia.

Concomitent, Preşedintele Ucrainei a notat pe contul său de pe Twitter că a discutat cu omologul său american acţiunile comune orientate la neadmiterea escaladării, la susţinerea reformelor şi deoligarhizării.

Ukrinform precizează: convorbirea anterioară a preşedinţilor Ucrainei şi SUA a avut loc la 9 decembrie, în timpul căreia au fost discutate rezultatele negocierilor lui Biden cu Putin din 7 decembrie. La 30 decembrie a avut loc convorbirea telefonică a liderului american cu Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a durat ceva mai puţin de o oră. Şeful Casei Albe l-a prevenit pe interlocutorul său despre aplicarea sancţiunilor economice, financiare şi politice ample în cazul escaladării situaţiei în jurul Ucrainei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий