Organizația de caritate SOS Orăşelele Copiilor a desfăşurat sondajul de opinii „Copiii şi războiul”. Potrivit rezultatelor lui, 77 la sută dintre copiii strămuți au fost martori ai tirurilor de foc şi bombardamentelor, 73 la sută s-au aflat în adăposturi antiaeriene și aproape 30 la sută au supraviețuit ocupației.
Alte cifre atestă că 4 la sută dintre tinerii ucraineni au trecut prin taberele rusești de filtrare, iar aproximativ 8 la sută dintre copii au supraviețuit foametei și lipsei accesului la apă potabilă.
De asemenea, în cadrul sondajului, reprezentanții organizației au identificat necesităţile persoanelor strămutate intern cu copii. „În timpul sondajului, am identificat cele mai urgente necesităţi ale acestor familii. Mai mult de 50 la sută nu își pot găsi locuri de muncă în localităţile unde au fost găzduite, 36 la sută au probleme în privinţa spaţiului locativ, 34 la sută au probleme acute în privinţa îmbrăcămintei de sezon”, a precizat Andrii Cernousov, expert al Institutului de Cercetări Sociale Harkiv.
Organizația notează că de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, au fost înregistrate peste 5 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării. Potrivit datelor neoficiale, numărul acestor persoane este mult mai mare și se cifrează la peste 7 milioane. Acestea sunt în mare parte familii cu copii din regiunile Harkiv, Lugansk, Donețk și Herson, scrie Agenţia UN.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com