Crăciunul (stil vechi): din topul ştirilor (2)

25 12 2020 LC CRACIUNUL 2

 

Exact la miezul nopţii, în timpul serviciului divin de Crăciun în Biserica Apostolul Pavel din Ternopil a fost deschisă diorama, cea mai mare în Ucraina, cu 30 de miniaturi şi circa 100 de personaje biblice, transmite Ukrinform. „În acest an lăţimea dioramei este de 50 metri, iar înălţimea – de 30 de metri, cu 10 metri mai mult decât anul trecut. Obiectul central este orăşelul Betleem, unde s-a născut Iisus Hristos, sunt şi alte subiecte biblice, care le amintesc creştinilor despre viaţa şi faptele Mântuitorului”, a relatat ierodiaconul catedralei, Iust Homza. Unele figuri ale dioramei sunt mobile, ele sunt luminate şi însoţite cu efecte auditive, creând o atmosferă de sărbătoare.

Diorama, montată la Ternopil pentru a 15-a oară,  va funcţiona până la 15 februarie – sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Ea a fost inclusă în Cartea recordurilor Ucrainei.

***

Părintele Ion Florea este parohul Bisericii din Corovia, localitate de lângă Cernăuţi. El l-a înlocuit pe regretatul său părinte Gheorghe Florea. La serviciul oficiat de părintele Ion, mai ales la cel de Crăciun, asistă mulţi copii. Sufletele lor se umplu  de lumina marelui praznic al Naşterii Domnului.

***

Nu numai Crăciunul poate aduce minuni în viaţa omului. În preajma sărbătorilor de iarnă la Rezervaţia Biosferă Ecologică Cernobyl pe ramurile de salcie au apărut mărţişori, aşa ca în mijlocul lunii martie. Ei nu vestesc sosirea primăverii, ci sunt rezultatul anomaliilor în natură, care se observă în ultimul timp. Dar gerurile pot să vină, căci suntem încă în mijloc de iarnă.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий