Crește numărul refugiaților din Energodar, inclusiv al lucrătorilor Centralei Nucleare Zaporijjia

6 09 2022 F 1

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării a menţionat că în ultimele zile a crescut numărul locuitorilor oraşului Energodar, care doresc să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina, transmite Ukrinform.

„În ultimele săptămâni, dar mai ales în ultimele zile, se observă o tendință constantă de părăsire de către locuitorii din Energodar a orașului ocupat și încercările lor de a nimeri pe teritoriul controlat de Kievul oficial. Astfel, locuitorii Energodar reacţionează la amenințările tot mai mari de pierdere a controlului asupra situației și proceselor de la Centrala Nucleară Zaporijjia”, se specifică în comunicat. În același timp, nu se știe ce se întâmplă în centrul de criză al Centralei Nucleare Zaporijjia, deoarece ocupanții nu au permis încă reprezentanților misiunii AIEA să intre acolo. Motivul este că invadatorii au ce ascunde.

Serviciul de informaţii pronostichează o creștere a numărului de refugiați din Energodar, inclusiv de lucrători ai Centralei Nucleare.

„Locuitorii Energodarului vorbesc între ei că ar fi posibil să se tolereze o maimuță cu o grenadă, dar este imposibil să se prezică comportarea unei maimuțe cu o „bâtă nucleară”. Se poate aştepta la creşterea numărului refugiaţilor din acest oraş, inclusiv a specialiştilor de la CNE Zaporijjia, care consideră ca fiind extrem de periculoasă aflarea în continuare a ocupanţilor ruşi la Centrală”,  a accentuat Serviciul de informații.

După cum a transmis Ukrinform, marți, Consiliul de Securitate al ONU, la cererea Rusiei, va analiza situația de la Centrala Nucleară Zaporijjia. Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, este așteptat să vorbească la ședința Consiliului de Securitate.

Luni, patru reprezentanți ai AIEA au părăsit Centrala Nucleară Zaporijjia, doi au rămas la fața locului pentru monitorizare ulterioară. Misiunea AIEA, condusă de Grossi, a vizitat Centrala Nucleară Zaporijjia la  1 septembrie. În aceeași zi, directorul general al Agenției și cea mai mare parte a delegației au părăsit obiectivul ocupat de Rusia.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий