Cu drag de Eminescu şi tradiţia românească

15 01 2021 LC OMADIU 1

Chiar şi în condiţiile de carantină, de ziua lui Eminescu, la monumentele din regiunea Cernăuţi ale poetului nostru naţional au fost depuse flori vii, în semn de profundă recunoştinţă şi dragoste faţă de versul lui, care este un fel de mir pentru sufletul românului. Măsuri mai ample, ca  altă dată  în miez de Gerar, n-au avut loc, dar aniversarea ordinară a naşterii Poetului n-a rămas în afara atenţiei. Activişti ai vieţii publice şi reprezentanţi ai societăţilor naţional-culturale româneşti, împreună cu Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, au cinstit memoria Poetului în faţa bustului lui, ridicat în curtea casei lui Aron Pumnul, şi în faţa monumentului din centrul oraşului, din apropierea fostului Gimnaziu, unde a învăţat viitorul geniu al literaturii române şi universale.

La monumentul lui Eminescu au venit cu buchete de flori profesori şi elevi de la şcolile româneşti din oraş din îndemnul inimii. Un grup de elevi de la Şcoala nr. 17 din Cernăuţi a fost însoţit de profesoara lor de română, Valentina Maraşciuc. Doamna profesoară a notat pe contul său de Facebook: „Noi îl avem pe Eminescu. Credința adâncă a lui constă în aceea că numai arta asigură nemurirea omului. Și astăzi, 15 ianuarie,  elevii de la Roșa Stâncă au depus flori la monumentul Poetului din centrul orașului Cernăuți, recitând  poeziile ,,Diana», ,, Numai poetul”.  Alţi câţiva elevi de la Şcoala nr. 13  l-au avut ca ghid prin locurile eminesciene din Cernăuţi pe profesorul lor de română, Nicolae Costaş.

15 01 2021 LC OMAGIU 3

A fost omagiat Mihai Eminescu la Noua Suliţă şi Hliboca. Deoarece anul acesta, din motivele arătate mai sus, nu a avut loc tradiţionalul concurs pentru elevii declamatori din creaţia poetică a lui Mihai Eminescu, mai multe şcoli româneşti din regiune au plasat pe contul lor de Facebook  video recitaluri ele elevilor. La fel a procedat şi Şcoala medie din Răchitna:  „În fiecare an cu cinste și pietate onorăm data nașterii marelui poet, care ne-a lăsat un patrimoniu cultural fără pereche. Versul lui Eminescu ne încântă prin frumusețea și delicatețea sa, dar cel mai aprins răsună în  miez de Gerar.  Avem o datorie și totodată o plăcere să păstrăm și să afirmăm valorile și tradițiile culturii românești”, citim pe site-ul acestei şcoli.

15 01 2021 LC ONAGIU 2

***

Păstrători ai tradiţiilor culturale româneşti pot fi numiţi şi elevii de la Şcoala medie nr.10 din oraş, care în Ziua de Sfântul Vasile  pe stil vechi au fost invitaţi  la Primăria oraşului Cernăuţi cu pluguşoare româneşti. „Ceata de urători” a fost pregătită de către pedagogul-organizator, Ana Picireanu.  Primarul oraşului, Ronan Kliciuk, pentru prima dată primeşte asemenea urători, prevestitori ai semnelor bune ale noului an, şi, mulţumindu-le elevilor, a promis că va avea grijă de şcoala românească din suburbia Roşa, cu o istorie biseculară.

„Libertatea Cuvântului” – www.lybrti.com

Добавить комментарий