Cu mirul credinţei întăriţi…

8 11 2022 F 6

Hramul bisericii este cea mai mare sărbătoare a localităţii unde acest lăcaş de închinare a fost ridicat. Locuitorii satului Dinăuţi şi-au numit Biserica în cinstea Sfântului Dimitrie, cinstit la 8 noiembrie pe stil vechi. Ultima dată dinăuţenii au prăznuit hramul Bisericii lor, pe timp de război, în 1944, când majoritatea  bărbaţilor satului erau plecaţi pe front. Şi, iată, istoria se repetă peste 78 de ani… Starostele de Dinăuţi, Radu Ştefliuc, adresându-se consătenilor cu prilejul acestei sărbători creştine, a menţionat: „În această zi de sărbătoare le mulţumim sincer tuturor enoriaşilor, parohului Bisericii, care prin rugăciunea lor fierbinte şi susţinere s-au străduit ca parohia noastră să fie ca-n această zi – măreaţă şi frumoasă.  Să ne unim în iubirea unuia faţă de altul, să nu uităm de datoria noastră cetăţenească faţă de stat. Şi în aceste vremuri complicate vă doresc să nu pierdeţi puterea spirituală divină, baza căreia a fost, este şi va fi credinţa creştină, doar anume ea ne conduce pe drumul cel drept şi ne insuflă încredere într-un viitor mai bun”.

Astăzi, în zi de hram, în Biserica din Dinăuţi au răsunat cuvintele rugăciunii către patronul ei – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie:  „Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți.  Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim… Ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă”.

Locuitorii satului Dinăuţi sunt oameni evlavioşi, pe timpurile ateiste au apărat cum au putut lăcaşul lor de închinare, iar acum au ridicate în sat mai multe bisericuţe la răscruce de drumuri, demonstrând prin aceasta că toate faptele bune se fac cu iubire şi cu binecuvântarea Domnului.

8 11 2022 F 7

8 11 2022 F 8

 

8 11 2022 F 9

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий