La 5 decembrie Ion Paulencu şi-a sărbătorit jubileul de 80 de ani. El este cu adevărat un artist al poporului român. Cel mai înalt titlu pentru un artist l-a primit la Chişinău, dar în lumea artei a venit din satul Voloca pe Derelui – din apropierea Cernăuţilui şi a legendarilor Codri ai Cosminului. Acolo a îndrăgit doinele şi datele străbune, ca apoi să se propage în întreaga lume.
Însuşi Ion Paulencu este o legendă. După absolvirea școlii din satul natal, a lucrat ca muncitor la căile ferate, la parcul de tramvaie, la rețeaua de drumuri. Apoi, când avea nouăsprezece ani, a însușit meseria de modelier cizmar, pe care a practicat-o până la vârsta de 26 de ani. În zilele de sărbătoare cânta în corul bisericesc din sat. Şi dragostea de cântec l-a dus la Chişinău, să devină artist. N-a susţinut examenele şi, pentru a-şi potoli emoţiile, a găsit o sală pustie şi a început să cânte o doină de jale, care a atras atenţia examinatorilor. Doinea i-a convins pe severii examinatori că în faţa lor stă un tânăr cu har divin. Astfel Ion Paulencu a devenit student al Institutului de arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău. În anii 1968-1972, în paralel cu studiile, a lucrat în Orchestra „Folclor” al Radioului și Televiziunii din Moldova. În 1972 Ion Paulencu devine solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet «Maria Bieşu». În calitate de cântăreţ de operă s-a produs în peste 60 de roluri din cele mai cunoscute opere.
Ion Paulencu s-a ocupat intens şi de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. Pe toate acestea le-a auzit în Voloca sa natală. Artistul cântă la 15 instrumente populare: caval, tilincă, drâmbă, muzicuță, ocarină, fluier, frunză, cimpoi etc.
Ca profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, Ion Paulencu a avut studenţi talentaţi, unii devenind laureați ai concursurilor naționale și internaționale. La Colegiul «Ștefan Neaga», maestrul a inaugurat Ansamblul etno-folcloric „Bucovina”. Ion Paulencu regizează și moderează o emisiune folclorică la un post de radio.
El a filmat obiceiurile sărbătorilor calendaristice de iarnă de la Voloca, iar unul dintre cele mai valoroase filme ale sale este „Nunta la Voloca”. Ion Paulencu menţionează: „Acest frumos, scump şi drag obicei l-am sorbit cu multă sete de la bravii şi admirabilii mei consăteni, voloceni, adevăraţi martiri, care au păstrat cu sfinţenie, mândrie şi mare drag culoarea noastră naţională, această avuţie spirituală, bătuţi fiind de toate furtunile istoriei vitrege”.
Ion Paulencu nu uită de unde a pornit în lume. Îşi iubeşte satul natal şi ţinutul bucovinean. „Sunt mândru că m-am născut în acest colţ de rai, plin de farmec, doldora de tradiţie şi obiceiuri strămoşeşti, cu oameni gospodari, frumoşi la suflet şi la chip, mândri de înaintaşii lor, care le-au lăsat un tezaur nesecat – folclorul. Acest tezaur, de la Voloca, din nordul Bucovinei, le propun să-l admire confraţii mei români din Basarabia rănită”, declară maestrul Ion Paulencu.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com