5 decembrie: Topul ştirilor de astăzi

5 12 2020 LC TOP 2

La Kiev a fost inaugurat monumentul primului şi, deocamdată, unicului cosmonaut al Ucrainei independente. Evenimentul a coincis cu încheierea cu succes a zborului cosmic al lui Leonid Kadeniuk, cu 23 de ani în urmă, la bordul navei spaţiale „Columbia”.  Leonid Kadeniuk este originar din satul Clişcăuţi, regiunea Cernăuţi. Procesul de creare a memorialului la mormântul cosmonautului de la Cimitirul Baikove a fost accelerat la iniţiativa Preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski. În timpul inaugurării monumentului Preşedintele a accentuat: „Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru reînnoirea domeniului aerocosmic. Este imposibil să se facă aceasta fără asemenea oameni ca Leonid Kadeniuk. Ei nu pot să apară întâmplător – trebuie să ne respectăm istoria. Este o datorie a statului”.

***

Vedeta estradei sovietice şi ucrainene, Sofia Rotaru, în ultimul timp aproape că nu concertează, însă numărul admiratorilor talentului ei nu scade. Pe mulţi dintre ei îi interesează unde în ultimul timp locuieşte  legendara artistă. Recent, în cadrul Emisiunii televizate „Viaţa mondenă”, Sofia Rotaru a răspuns că de mai bine de zece ani locuieşte la Kiev. Prin aceasta Sofia Rotaru a dezminţit declaraţiile criticului muzical rus, Serghei Sosedov, care afirma că artista trăieşte în Crimeea, unde clima maritimă este favorabilă pentru starea sănătăţii ei.

5 12 2020 LC TOP 3

***

La 5 decembrie a fost marcată Ziua internaţională a voluntarului. În momentul de faţă, când societatea trece prin grele încercări, cauzate de războiul din Donbas şi de pandemia de coronavirus, rolul voluntarilor a crescut considerabil. Preşedinta Organizaţiei raionale Noua Suliţă a Societăţii de Cruce Roşie din Ucraina, Marina Gligor, a notat în contul ei de Facebook că „activitatea voluntarilor este un îndemn al sufletului, un mod de viaţă şi de gândire, de compătimire şi de a nu fi indiferent faţă de durerea altuia”. Doamna Marina Gligor a exprimat mulţumire elevilor, părinţilor şi pedagogilor de la instituţiile de învăţământ, studenţilor şi profesorilor de la Colegiul de Medicină din Noua Suliţă, locuitorilor din raion care s-au încadrat în activitatea de binefacere.

5 12 2020 LC TOP 1

***

Împuternicitul Preşedintelui Ucrainei pentru drepturile copiilor, Mykola Kuleba, a comunicat că în prezent la internatele din ţară se află tot mai mulţi copii care au părinţi, scrie Znaj.ua. „92 la sută din numărul copiilor, întreţinuţi la internate, au părinţi. O parte dintre ei ar putea să trăiască în familiile lor, împreună cu părinţii, dacă aceste familii ar beneficia de o susţinere cât de mică din partea statului. Unele familii, după ce copiii s-au întors acasă în timpul carantinei, au hotărât să nu-i mai dea la internate. Însă aceasta nu-i convenabil pentru sistemul de internate, fiindcă cei care întreţin internatele primesc mijloacele financiare de la stat”, a relevat Mykola Kuleba.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий