Cum măştile au salvat… Malanca de la Crasna

14 01 2021 LC MALANCA 1

Malanca de la Crasna a devenit legendară: despre ea se ştie departe peste hotarele ţării şi, de regulă, crăsnenii întotdeauna se numără printre premiaţii Concursului regional „Malanka-fest”. Românii din Crasna, chiar şi în perioada sovietică, au demonstrat că datina străbună înseamnă pentru ei mai mult decât un simplu joc al personajelor Malăncii. În această privinţă participanţii la Malancă dau dovadă de o bogată fantezie şi iscusinţă deosebită. Măştile şi costumele „urşilor” de la Crasna nu au asemănare, sunt unice în felul lor. La fel şi măştile altor personaje folclorice: Evreul, Baba, Moşneagul,  Împăratul şi Împărăteasa. Crăsnenii confecţionează măşti şi costume pentru personaje „contemporane”, care într-un fel sau altul s-au întipărit în memoria localnicilor.  Este o satiră fină la adresa viciilor din societate.

14 01 2021 LC MALANCA 2

Deoarece sărbătorile de iarnă din anul curent au coincis cu perioada de carantină severă, însă faptul că toţi participanţii la Malancă poartă măşti a fost argumentul principal ca această feerie de Sfântul Vasile că nu fie interzisă, a specificat primarul Comunităţii Teritorial Unite Crasna, Ştefan Dragun.

14 01 2021 LC MALANCA 3

Între timp, la Administraţia Regională de Stat Cernăuţi a început pregătirea documentelor pentru ca Malanca tradiţională bucovineană să fie inclusă în lista patrimoniului de cultură nematerială UNESCO.

14 01 2021 LC MALANCA 4

(Foto Agenţia de Informaţii ASS)

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий