Cum tineri români și ucraineni din regiune au creat Centrul „Salvăm Ucraina”

25 12 2022 F 1 a

Timp de zece luni, la Cernăuți funcționează Centrul pentru persoanele refugiate „Salvăm Ucraina”. Aici, în afară de cazare, refugiații primesc hrană de trei ori pe zi, lor li se acordă asistență medicală și pot apela la ajutorul psihologului. Ideea deschiderii acestui centru le aparține unor tineri români și ucraineni din Cernăuți – Dumitru Cozma, Vitalie Kuzmiciov, Anton Alexa și Alexandru Nimijan. Ei au format o echipă de voluntari chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina. Au reparat o încăpere, unde au creat condiții normale de viață pentru refugiați din alte regiuni ale țării. La finele lunii martie acești voluntari au creat Fondul de binefacere „Comitetul Civic de Salvare a Ucrainei”, având drept scop principal ajutorarea refugiaților sosiți în regiunea Cernăuți.

Centrul pentru persoanele refugiate „Salvăm Ucraina” conlucrează cu organizații din România, primește și distribuie ajutorul umanitar sosit din țara vecină.

Ideea creării Centrului „Salvăm Ucraina” i-a venit lui Dumitru Cozma întâmplător. El a văzut cum unii refugiați, care soseau la Cernăuți, nu aveau unde înnopta, dormeau în salonul automobilului. Atunci a hotărât să creeze un loc unde ar putea să poposească temporar persoanele refugiate. Cu ajutorul organizației Uniunii veteranilor afgani din Ucraina a fost găsită această clădire cu trei etaje. Două săptămâni au durat lucrările de reparație și amenajare a camerelor pentru persoanele refugiate. Centrul „Salvăm Ucraina” a fost deschis la sfârșitul lunii martie. La Centru lucrează un psiholog, un terapeut și o soră de caritate.  Cei cazați aici pot să se folosească de serviciile Centrului atâta timp cât doresc. În momentul de față sunt circa o sută de persoane, inclusiv 20 de copii de diferite vârste. Fondatorii Centrului îi ajută pe doritorii din rândurile refugiaților să plece în România sau în alte țări.

25 12 2022 F 2 a

Într-un interviu pentru publicația „Infopost.Media”, fondatorul Centrului „Salvăm Ucraina”, Dumitru Cozma, a menționat: „Este durerea noastră comună. Românii au demonstrat la cel mai înalt nivel cum pot să-i primească pe concetățenii noștri. În România sunt foarte mulți refugiați ucraineni. Potrivit programului de stat, românii le asigură locuință gratis atâta timp cât va dura războiul în Ucraina, le acordă în primele luni un ajutor financiar. Persoanele refugiate de la Centrul „Salvăm Ucraina” sunt ajutate de reprezentanții comunității românești din ținutul nostru”.

Fondatorii Centrului „Salvăm Ucraina”  caută permanent posibilități pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale refugiaților, găzduiți aici.

25 12 2022 F 3 a

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий