Singuri, uitaţi de lume, dar şi de autorităţile care ar trebui să-i protejeze, sute de mii de persoane în etate trăiesc pe marginea prăpastiei. Creşterea numărului de pensionari, tendinţele demografice negative şi criza economică au adus sistemul pensiilor de stat în pragul falimentului. Măsurile luate în vederea reformării sistemului public de pensii sunt nepopulare, potrivit autorităţilor, însă nu mai suportă amânarea. Recent, ministrul Politicii Sociale spunea că în Ucraina numărul pensionarilor depăşeşte cu 500 de mii numărul persoanelor angajate în câmpul muncii. Adică la etapa actuală în ţară sunt înregistraţi 13,5 milioane de pensionari şi 13 milioane de persoane angajate, care achită în mod regulat impozitul de pensii. De asemenea, ministrul a mai anunţat că deficitul Fondului de Pensii în 2015 va ajunge la aproape 90 de miliarde de grivne.
Săptămâna trecută Rada Supremă a trecut la acţiuni concrete şi în acelaşi timp dureroase. După mai multe încercări parlamentarii adoptă cu majoritate de voturi proiectul de lege nr. 2212, care presupune o nouă reformă a sistemului de pensii. Ce-i drept, prevederile legii nu sunt chiar atât de radicale după cum a cerut FMI în schimbul unor noi împrumuturi.
Legea prevede în primul rând reducerea mărimii pensiei pentru pensionarii angajaţi şi creşterea treptată a vârstei de pensionare. În plus, Guvernul s-a angajat ca până la 1 iunie curent să anuleze toate „pensiile privilegiate”.
Creşterea cu 5 ani a vârstei de pensionare se va efectua treptat pe parcursul a 10 ani. Acest lucru se va aplica în cazul persoanelor care muncesc în condiţii dăunătoare, precum şi pentru şoferii care activează în transportul public, mecanizatori, angajaţii din învăţământ şi sănătate, sportivi, artişti ş.a. Plata pensiei care depăşeşte 1423,5 grivne pentru pensionarii angajaţi va fi redusă cu 15 la sută. Această restricţie va fi aplicată în perioada 1 aprilie 2015 — 1 ianuarie 2016. De asemenea, legea amintită presupune suspendarea plătirii pensiei pentru persoanele angajate în funcţii care oferă dreptul de a obţine pensii speciale. Aceasta se referă la deputaţi, judecători, procurori, cernobyleni şi funcţionarii publici de rând.
Luând în calcul cele enumerate mai sus apare întrebarea: de ce găurile din buget sunt acoperite pe contul cetăţenilor defavorizaţi, care şi aşa o duc cu greu de la o zi la alta, după zeci de ani de muncă credincioasă în folosul ţării şi societăţii? Poate e mai firesc de a-i obliga pe cei bogaţi care încasează venituri fantastice să plătească impozite pe măsură. Potrivit Guvernului, reducerea mărimii pensiei în 2015 va permite economisirea a 3,9 miliarde grivne. Aceeaşi sumă se poate obţine şi prin mărirea sumei impozitelor pe dividendele oligarhilor autohtoni la cel puţin 10 la sută din venit. Acum acest indice în Ucraina este de 5 la sută, în timp ce în Europa rata medie pentru cei bogaţi este de 30, iar în SUA de 39 la sută.