Sfintele Sărbători de Paşti se apropie cu paşi repezi. Conform tradiţiei, gospodinele fac curăţenie generală în locuinţe şi gospodării. De pildă, curăţatul şi spălatul covorului este o operaţie epuizantă, cere timp, dar şi cheltuieli. Iată câteva recomandări pentru a face acest lucru cu eforturi minime.
Covoarele se curăţă bine, ştergând suprafaţa acestora cu un tampon înmuiat în esenţă concentrată de ceai. Pentru a reîmprospăta culorile unui covor, acesta se perie energic cu o soluţie concentrată de apă cu sare grunjoasă sau se presară covorul cu sare, se rulează şi se lasă pentru 2-3 zile, după care se perie sarea. Astfel se îndepărtează şi eventualele pete. Unele covoare arată ca noi ani la rând, fiind curăţate astfel.
Cele mai frecvent utilizate materiale pentru covoare sunt uretanul sau fibrele sintetice. Toate funcţionează bine, atâta timp cât au o densitate mai mare. Covoarele care nu au o densitate mare se vor îndoi atunci când călcaţi pe ele, determinând în final ruperea acestora.
Murdăria de pe covoarele din lână iese uşor la spălat, însă la fel de uşor se pătează. Unele pete sunt dificil de îndepărtat sau nu se scot deloc.
Dintre fibrele sintetice, cel mai greu se curăţă polistirenul. Este însă şi cel mai rezistent la pete, deoarece aceste fibre nu acceptă uşor vopseli şi culori. Un covor cu o culoare deschisă va face ca spaţiile mici să pară mai mari, însă se va vedea fiecare pată. Cele mai preferate sunt covoarele care prezintă o gamă largă de culori. O curăţire frecventă cu aspiratorul nu va înlătura toate murdăriile care se pot acumula în covor, dar dacă apelaţi la o firmă specializată de curăţire, aceştia vor avea toată aparatura necesară ca să vă facă covorul să arate ca nou. Este bine să faceţi acest lucru la fiecare 6-12 luni, în funcţie de folosirea covorului, sau de modelul lui. Astfel, covoarele deschise la culoare vor trebui să fie aspirate mai frecvent.