De cele mai multe ori, asociate cu febra, durerile de cap sunt semnele gripei sau ale unei răceli puternice.
Durerile de cap se numără printre cele mai neplăcute şi greu de suportat simptome ale gripei şi răcelii. Totuşi, se pot lua şi în cazul lor anumite măsuri pentru a le diminua.
Diferită de migrenă
Spre deosebire de migrenă, durerea de cap provocată de răceală afectează zona frontală şi ceafa. Acest tip de durere se numeşte cefalee secundară sau simptomatică, adică nu constituie o boală în sine, ci este determinată de alte cauze, cum ar fi sinuzita.
Ce o provoacă
Manifestată printr-o presiune apăsătoare la nivelul capului, cefaleea este determinată de infecţia mucoasei sinusurilor şi este însoţită, de cele mai multe ori, de febră. Fiind un simptom al răcelii sau gripei, la baza durerii de cap stau întotdeauna infecţiile căilor respiratorii.
Cum se tratează…
Foarte greu de suportat, durerea de cap impune măsuri urgente pentru a fi diminuată sau chiar eliminată. Printre aceste măsuri se numără:
O baie fierbinte vă poate ajuta, deoarece vă descongestionează căile respiratorii şi accelerează circulaţia sângelui.
Medicamentele care scad febra au efect şi asupra cefaleei.
Durerile de cap pot fi atenuate cu ajutorul descongestionantelor nazale, care desfundă căile respiratorii.
Efect descongestionant are şi uleiul esenţial din extract de eucalipt. Se pun câteva picături într-un vas cu apă fierbinte, se acoperă capul cu un prosop şi se stă deasupra vasului 5-10 minute.
Puteţi inhala un decoct din amestec de mentă, rozmarin şi levănţică.
Sunt eficiente medicamentele care au ca substanţă activă buprofenul. Acesta acţionează rapid şi elimină durerile, dar şi medicamentele homeopatice funcţionează pe acelaşi principiu. (Leacuri şi terapii)