Dans și muzică la sărbătoarea de Fasching-2016 a Comunității Germane din Suceava

001

Sâmbătă, 6 februarie, în sala mică a Muzeului de Stiințele Na­turii, a avut loc spectacolul de dans și muzică, organizat cu ocazia tradiționalului carnaval de 001

Singura trupă de dansuri tradiționale germane din Suceava, Vergissmeinnich (trad. Nu mă uita) sărbătorește ziua de Fasching, Lăsata Secului, în confesiunile catolice, luterane sau augustane, „începând cu anul 2009, în fiecare lună de februarie-martie suntem prezenți aici, pe când membrii grupului aveau nu mai puțin de 10 ani”. Cu toate că 90 la sută dintre tineri nu sunt de etnie germană, cu plăcere învață dansurile tradiționale germane. Cu un repertoriu de mai mult de 30 de dansuri, în special valsuri și polca, aceștia participă la festivalurile din țară și din străinătate (Moinești, Cernăuți, Sig­hișoara, Sibiu, Arad), demonstrând astfel că „existența germanilor din Bucovina este o realitate și nu doar o poveste”.
Spectatorii prezenți în această sâmbătă în sală au urmărit cu interes și au aplaudat performanța tinerilor liceeni suceveni care au dansat și au interpretat melodii alături de binecunoscutul trio instrumental sucevean, membrii Asociației culturale Freidrich Schwartz: la nai, Ovidiu Svarț, vioară, Mihaela Svarț și chitară, Eduard Svarț. „Core­c­titudinea și disciplina rămân ceea ce ne caracterizează, arată în scurta sa prezentare, Ovidiu Svarț, „cu toate că multe dintre tradițiile comunității noastre s-au pierdut odată cu trecerea anilor, mai ales în perioada comunistă, și în această zonă nu se mai vorbește atât de mult germana”.
Lăsata Secului în comunitățile germane, sau Fasching, reprezintă un prilej de bucurie și de sărbătoare între prietenii dragi. Pe vremuri, așa cum îmi povestea străbunica, la Casa germană sau pe la casele membrilor comunității, oamenii se adunau, cântau, povesteau, croșetau, țeseau și se simțeau bine între ei.
Anul acesta ca şi în fiecare an, a fost invitat pe scenă reprezentantul Asociației Germană-Austriacă Wiedergeburt/Renașterea, Vasyl Dugan, sosit de la Cernăuți, care și-a exprimat bucuria de a se afla din nou alături de prietenii suceveni de sărbătoarea Lăsata Secului, și de a interpreta pentru ei, la pian și la vioară, muzică din repertoriul diferitelor etnii „indiferent de climatul politic al vremurilor”.
Cristina STANCIU

Добавить комментарий