Date importante despre Mitropolitul Visarion Puiu

1 08 2021 LC PUIU 4

Pe contul de Facebook „Berestea – meleag strămoşesc”, Radu Cociurca, starostele acestui sat din CTU Noua Suliţă, a plasat o informaţie referitoare la Mitropolitul Visarion Puiu. „În anul 1931 localitățile din ținutul Hotinului sunt vizitate de episcopul Hotinului, Visarion Puiu, viitorul Mitropolit de Bucovina (1935-1940). Se cere menționat faptul că în cadrul vizitelor canonice, ierarhul a poposit și în parohia Berestea. Conform Buletinului Oficial al Episcopiei Hotinului, episcopul a ajuns în Berestea la data de 24 iulie 1929, în jurul orei 14.00 și jumătate. „Preotul paroh Petrea Zama este plecat din parohie la Costiceni cu ocazia unei panahide pentru o rudă a sa. Bisericuța este din lemn, foarte veche și mică; are nevoie de reparație, dar mai mare nevoie este de a se construi o biserică nouă. S-a pus în vedere epitropului, să se ia măsuri pentru împlinirea acestei nevoi”, se menționează în buletinul oficial al Eparhiei Hotinului.

1 08 2021 LC PUIU 1

Din altă sursă aflăm că preotul Petrea Zama a fost hirotonit preot pe seama parohiei din Berestea la 1 mai 1927. Începând cu 1 septembrie 1929, acesta fusese transferat în Parohia Costiceni. În lucrarea „Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din Costiceni – 140 de ani de istorie” e scris că după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, preotul Petrea Zama s-a refugiat împreună cu propria familie în România. El a slujit în perioada 1952-1967 la biserica din comuna Cocora, județul Ialomița, ulterior stabilindu-se cu traiul la București. Acesta purta deseori corespondență cu locuitorii satului Costiceni. Într-una din scrisorile expediate, preotul scrie că în capitala României se întâlnea deseori cu alți refugiați basarabeni, originari din satele Vancicăuți, Cerlena, Berestea și Șendreni”.

La această informaţie vom adăuga că viitorul ierarh Visarion Puiu o perioadă scurtă de timp şi-a făcut studiile la Academia Teologică din Kiev (ianuarie 1907-iulie 1908), instituţie de învăţământ deschisă în secolul al XVII-lea de slăvitul mitropolit Petru Movilă. După cel de-al Doilea Război Mondial ierarhul Visarion Puiu a fost nevoit să plece în Occident şi din 1949 şi până în 1958 a stat în fruntea eparhiei româneşti de la Paris. Iar noua biserică de la Berestea, despre care s-a vorbit atunci, în 1929, a fost construită cu mult mai târziu şi sfinţită la începutul lunii august 1996.

1 08 2021 LC PUIU 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий