Datorită instalației solare, Întreprinderea „Vodokanal” din Hliboca economisește lunar 20 la sută din costul de energie electrică

20 06 Ф 4

Pe banii economisiți, întreprinderea poate înlocui rețelele uzate și plăti la timp salariile angajaților. Cheltuielile pentru instalarea panoului cu baterii solare și le-au asumat investitorii, a relatat pentru Audiovizualul public Grigori Vanzuriak, primarul CT Hliboca.

Instalarea bateriilor solare a fost inițiată încă în anul 2020. Pe timp de război, în comunitate a venit un investitor, care pe propriile mijloace financiare a realizat această idee. Centrala solară din Hliboca a fost pusă în funcțiune în luna februarie anul curent.  În cinci luni ea a generat peste 17.000 de kilowați de curent electric, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași cantitate de energie pe care o folosește lunar întreprinderea „Vodokanal”, constată Grigori  Vanzuriak.

Potrivit primarului, întreprinderea de asigurare cu apă  dorește să instaleze panouri solare suplimentare. Acest lucru este planificat să se facă pe banii alocați din bugetul comunității. „În prezent, există suficientă energie electrică – cam 20 la sută din consum ei total.  Există locuri pentru instalarea panourilor suplimentare. Tindem ca centrala solară să asigure  40 la sută din consumul total de energie electrică. Acesta este un avantaj pentru întreprindere”, a conchis Grigori Vanzuriak.

La Hliboca se planifică instalarea de panouri solare și la spital, fapt care va duce la economisirea a 35 la sută  din consumul de energie electrică de către instituție.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий