Sâmbătă, în ziua praznicului Sfinților Constantin și Elena, marcat pe stil vechi în majoritatea localităților din Ucraina, în curtea Bisericii din Boian, lângă bustul lui Iraclie Porumbescu, părintele paroh Vasile Nicoriuc a oficiat un parastas întru pomenirea celebrei familii Porumbescu.
Anul 2023 a fost decretat în România „Anul Ciprian Porumbescu” – se împlinesc 140 de ani de la moarte și 170 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. În biografia lui Ciprian Porumbescu figurează mai multe localități din Bucovina, printre ele fiind și Boianul. Anume aici, pe fost moșie a lui Ion Neculce, pe la mijlocul secolului al XIX-lea a fost trimis ca părinte duhovnicesc Iraclie Porumbescu. Firește, împreună cu el s-a aflat la Boian și micul Ciprian. Boinceanul Vasile Botă, unchiul tânărului sculptor, Cristi Botă, cel care cu câțiva ani în urmă a creat bustul lui Iraclie Porumbescu, instaurat în curtea bisericii, a accentuat că Iraclie Porumbescu a fost numit preot la Boian într-un moment forte complicat pentru creștinii ortodocși de aici, când predominau greco-catolicii. Străduința preotului ortodox Iraclie Porumbescu a întors la credința strămoșească mai multe suflete rătăcite și Boianul, din generație în generație, îi rostește cu respect numele.
La slujba de pomenire a familiei Porumbescu, ca și exact cu patru ani în urmă, la inaugurarea bustului lui Iraclie Porumbescu, a fost prezentă o delegație din județul Suceava. Condusă de vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, și însoțită de Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, delegația din România a început la Boian itinerarul „Pe urmele lui Ciprian Porumbescu”, care se va încheia la 5 iunie, la Stupca, localitate unde și-a trăit ultimele zile pământești autorul nemuritoarei „Balade”. Din delegație a făcut parte Stanca Scholz-Cionca, profesoară din Germania, descendenta familiei Porumbescu, strănepoata lui Ciprian pe linia surorii compozitorului Mărioara. Anume iubitei sale surori Ciprian i-a spus cu gură de moarte: „Nu lăsați muzica mea să moară”. Și, iată, strănepoata sa, a editat „Jurnalul cernăuțean” al lui Ciprian Porumbescu, pe care l-a adus la Boian. Au venit să trăiască împreună cu boincenii clipe înălțătoare de rugăciune comună lângă chipul în bronz al preotul-scriitor și tata genialului compozitor stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora Gabriela Platon și maica stavroforă Elena Simionovici, președinta Fundației culturale ”Leca Morariu”, Maria Olar, scriitoarea Doina Cernica, precum și alți oameni de cultură. A fost de față și conducerea CT Boian, în frunte cu primarul Aurel Babii, iar un grup de elevi de la Liceul nr.1 din centrul Boianului, organizați de directoarea Angela Botă, profesoarele Maria Vasilciuc și Sofia Jalbă, după oficierea parastasului, au prezentat un recital de cântece, începând cu imnul Boianului.
Oaspeții din România le-au dăruit boincenilor câte o carte de rugăciuni, subliniind că astăzi una din principalele rugăciuni este cea de pace – de pace în Ucraina și în întreaga lume.
Itinerarul „Pe urmele lui Ciprian Porumbescu” nu întâmplător a pornit de la Boian. Compozitorul Ciprian Porumbescu a fost prieten cu poetul nostru național, Mihai Eminescu. În „Doina” sa Mihai Eminescu amintește de Boian. La Boian și-a petrecut câțiva ani din scurta sa viață autorul capodoperei muzicale românești „Baladă pentru vioară și orchestră”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com