Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat la Bruxelles că NATO îşi extinde „aria de acţiune» în spaţiul cosmic, care devine al cincilea domeniu operaţional. În faţa a 29 de aliaţi care, ulterior şi-au dat acordul asupra acestei extinderi, oficialul american a spus că acest lucru este necesar, deoarece circa jumătate dintre cei 2.000 de sateliţi de pe orbita terestră aparţin statelor-membre ale NATO. „Spaţiul este esenţial pentru capacităţile de apărare şi descurajare ale Alianţei, pentru avertizarea timpurie şi navigaţie”, a explicat Jens Stoltenberg. El a dat asigurări că Alianţa „nu intenţionează să trimită arme în spaţiu” şi că noul pas va respecta legislaţia internaţională.
Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a atenţionat însă, că un atac asupra unui satelit aparţinând unui stat-membru al Alianţei ar putea constitui „o provocare la care va trebui să se răspundă”. Articolul 5 al tratatului NATO prevede că un atac împotriva unui stat-membru este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor, cu toate că a fost transpus în practică doar o dată, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Or, cu toate că un atac asupra unui satelit nu ar echivala – susţine Hutchison – cu invadarea unei ţări, o incursiune împotriva unei reţele de comunicaţii poate duce la un conflict. „Cu siguranţă, va fi o problemă care trebuie analizată în viitor”, a spus ambasadoarea americană.
Decizia NATO vine în contextul în care în august preşedintele american Donald Trump a lansat Comandamentul spaţial al Statelor Unite, o nouă divizie în cadrul Departamentului american al apărării, în perspectiva înfiinţării unei forţe militare spaţiale, ca al şaselea corp al forţelor militare ale SUA.