Djamala este cea de-a 61-a câştigătoare a Eurovisionului. Reprezentanta Ucrainei a cucerit inimile juraților din majoritatea țărilor, iar publicul i-a oferit suficiente puncte încât să nu fie întrecută de Rusia, conform noului sistem de afişare a punctelor. Imediat după ce și-a luat trofeul, Djamala, cântăreață a cărei melodie întitulată „1944” a fost ca o palmă dată Rusiei pentru atrocitățile comise de Uniunea Sovietică, a făcut câteva declarații la fel de emoționante ca și piesa ei.
„Mi-aș fi dorit ca melodia aceasta să nu fi existat niciodată”, a șocat Djamala în conferința de presă susținută după gala de la Stockholm. „Când vin străinii la tine acasă/ Te omoară/ Și spun că nu sunt vinovați/ Ei nu sunt vinovați”, sună primele versuri ale melodiei care a șocat întreaga lume, căci Eurovisionul a fost transmis de data aceasta și în Statele Unite, China și Australia. Melodia este un omagiu adus străbunicii sale, una dintre victimele deportării tătarilor din 1944. „Prin această melodie am vrut să le eliberez sufletele, pentru că niciunul din cei deportați nu s-a putut întoarce în Ucraina. Dacă vei cânta despre adevăr, poți ajunge la inima publicului”, a mai adăugat Djamala în conferința de presă.
Susana Djamaladinova, cunoscută ca Djamala, este o cântăreață de operă în vârstă de 32 de ani din Ucraina. S-a format la Conservatorul din Simferopol și la Academia Națională de Muzică din Kiev. Din anul 2009 și-a schimbat complet stilul muzical, renunțând la muzica clasică. A început să-și compună propriile piese, introducând influențe de tot felul și făcând muzica de operă mai accesibilă publicului larg. Are deja 4 albume scoase, iar primul dintre ele a văzut chioşcurile când avea doar 9 ani.