Der Spiegel: Războiul din Ucraina reînvie axa răului, iar Occidentul trebuie să capete încredere

11 09 F 6
Dictaturile lumii formează din nou o alianță, dar este un club al celor slabi care poate fi presat.
Se prăbușește sub ochii noștri ordinea mondială așa cum o cunoaștem? Există motive să credem că da. Summit-ul G20 din acest an a avut loc la New Delhi în weekend, iar liderii Rusiei și Chinei nici măcar nu au considerat necesar să participe. Cercul principalelor țări industrializate și în curs de dezvoltare abia a reușit să ajungă la un acord asupra comunicatului final, care a conținut cel mult cuvinte calde despre războiul din Ucraina. În același timp, liderul lumii libere a fost Președinte american în vârstă de 80 de ani, pe care marea majoritate a americanilor nu ar vrea să-l mai vadă la conducerea țării lor. Dar alternativa este Donald Trump”, scrie Der Spiegel, citat de publicația ucraineană „Dzerkalo Tyjnia”
În același timp, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, se pare că plănuiește o întâlnire la vârf cu Vladimir Putin pentru a discuta despre furnizarea de arme și muniții pentru a continua războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Putin are o lungă istorie de afaceri cu Iranul, iar dronele Teheranului terorizează civilii ucraineni de luni de zile. Iar liderul chinez, Xi Jinping, a arătat clar de la bun început de partea cui se află în conflict. Nu a mai vorbit cu Președintele american, Joe Biden, de un an. Dar, în primăvară, Xi Jinping i-a făcut o vizită de trei zile „vechiului său prieten” Putin la Moscova.
„Alianța răufăcătorilor politici ai lumii este atât de puternică încât un cuvânt care părea să se fi dizolvat în vârtejul istoriei – „axa răului” – a revenit în uz la Washington”, scrie ziarul, amintind că Președintele George W. Bush a folosit acest termen după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. La acea vreme, el a inclus în această axă Irakul, Iranul și RPDC.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий