Dezacord la reuniunea de la Berlin a miniștrilor de externe asupra desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Donbas

44AFE3E2-7142-4003-B9F4-CF7CE55FA94B_cx0_cy24_cw0_w1023_n_r1_s

Germania și Franța și-au exprimat un optimism moderat în legătură cu șansele ca Rusia și Ucraina să respecte din nou acordul de încetare a focului din estul Ucrainei și că nu s-a ajuns la nici o înțelegere legata de desfășurarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în regiune. Declarațiile au venit după reuniunea care a avut loc la Berlin ieri, între miniștrii de externe din cele patru țări – Germania, Franța, Rusia și Ucraina – în asa numitul format Normandia, transmite Europa Liberă.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat la conferința de presă cu omologul său francez Jean Yves Le Drian că părțile continuă să aibă viziuni complet diferite în legătura cu modul de desfășurare a unei eventuale misiunii ONU de menținere a păcii. Germania, Franța și Ucraina doresc ca trupele ONU sa fie desfășurate în toate zonele controlate de separatiștii pro-rusi, inclusiv la granița ruso-ucraineană — o idee respinsă categoric de Moscova, care dorește un rol mai redus al misiunii ONU.

Cu toate acestea, șeful diplomației Moscovei, Serghei Lavrov a caracterizat întrevederea de la Berlin, drept „foarte utilă” și agenția de stat de știri RIA relatează că s-ar fi discutat și o schiță de plan pentru eliberarea persoanelor reținute de Kiev și Moscova. Într-o rară convorbire telefonică de sâmbătă, președinții Rusiei și Ucrainei au discutat despre „un schimb al persoanelor deținute de ambele părți”.

Добавить комментарий