În primele nouă luni ale anului curent, în Ucraina au decedat în urma infectării cu coronavirus 4.300 persoane. Însă nu această boală puţin cunoscută şi periculoasă deţine întâietatea după numărul cazurilor letale. Lista bolilor care au luat viaţa a 426.687 de persoane în primele trei trimestre ale anului 2020 a fost dată publicităţii de Serviciul de stat de statistică a Ucrainei. În afară de coronavirus cetăţenii ucraineni au murit mai des de ischemie cardiacă – 199.095 persoane, atac cerebral – 55.876 persoane, cancer – 57.983 de persoane, de boli ale organelor digestive – 17.269 de persoane, de gripă şi pneumonie – 4.820 persoane.
***
În 313 şcoli din regiunea Cernăuţi a fost reluat învăţământul în clasele din ciclul primar, în afară de cele din raionul Noua Suliţă şi din Comunităţile Teritorial Unite Mamaivţi, Noua Suliţă, Vancicăuţi, Mămăliga, precum şi în 10 şcoli din oraşul Cernăuţi. Între timp, de coronavirus sunt bolnavi 73 de elevi, 143 de pedagogi şi 45 de lucrători tehnici, iar 497 de elevi se află în autoizolare, comunică Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul ARS Cernăuţi.
***
La Cernăuţi, cu prilejul centenarului naşterii poetului evreu Paul Celan, care şi-a scris opera în limba germană, lângă monumentul lui din scuarul de pe strada Principală au fost inaugurate grafite după motivele poemului „Fuga morţii”. Autorul ideii este Olena Puşkova, şefa Secţiei de arhitectură a Consiliului Orăşenesc.
Paul Celan s-a născut la 23 noiembrie 1920, în familie evreiască din Cernăuţi. În oraşul de pe malul Prutului şi-a petrecut 25 de ani din viaţă, fiind unicul din familie care a supravieţuit Holocaustul.
***
Învăţătoarea la clasele primare, Olesea Vaselovici, din oraşul Storojineţ creează tablouri din argilă. „Nu este vorba de argilă simplă. Acesta este un material ecologic, pe care ni l-a dat natura şi e încărcat de energie solară. Argila este vie, plastică, ea trebuie simţită nu numai cu mâinile, ci şi cu sufletul. Aceasta nu este o pasiune, ci o artă, de care la noi în Bucovina nu se ocupă nimeni”, remarcă doamna Olesea, citată de publicaţia „Molodii bukovineţ”. Olesea Vaselovici a însuşit această îndeletnicire de la soţul ei, Illia, meşter popular, care creează diferite miniaturi din ceramică.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com