La începutul noului an sunt analizate statisticile din anul precedent. Se ştie că în zece luni ale anului 2020 exportul regiunii Cernăuţi s-a cifrat la 130 milioane 633 mii 400 dolari SUA, iar importul – la 137,5 milioane dolari. În comparaţie cu indicii din perioada respectivă a anului 2019, exportul s-a redus cu 22,9 la sută, iar importul – cu 22,2 la sută, comunică Direcţia principală de statistică în regiunea Cernăuţi. Ţinutul nostru are legături economice cu parteneri din 97 de ţări ale lumii. 78,9 la sută din volumul exportului a fost realizat în ţările comunitare. Cele mai mari loturi de mărfuri au fost exportate în asemenea ţări ale UE ca România, Polonia, Germania, Italia, Lituania, Olanda şi Austria. Regiunea Cernăuţi importă mai multe mărfuri din România, Germania şi Polonia. Baza exportului ucrainean o constituie maşinile mecanice şi electrice, materialul lemnos şi articole de textile. Baza importului este asemănătoare, cu excepţia mijloacelor de transport.
***
Un caz de cruzime ieşit din comun s-a răspândit cu iuţeala fulgerului în întreaga Ucraină. La 6 ianuarie o mamă din Kiev şi-a aruncat copilul de la etajul opt. El a fost internat la Spitalul „Protecţia mamei şi copilului” şi, după cum afirmă medicii, s-a produs o minune de Crăciun. Bietul copil îşi revine, viaţa lui e în afara pericolului, dar, deocamdată, se află în Secţia de reanimare. Nu este nevoie de intervenţii chirurgicale – din fericire, micuţul Andrei nu s-a ales cu nici o fractură. De el îngrijesc bunica şi o mătuşă.
În acelaşi timp, oamenii legii au intentat un proces penal împotriva mamei copilului cu indicativul „atentat la viaţă”.
***
Cu un an în urmă, la 8 ianuarie, deasupra Teheranului a fost doborâtă aeronava Liniilor Internaţionale Ucrainene, care efectua cursa PR752 Teheran–Kiev. La bordul aeronavei s-au aflat 176 de persoane: 167 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Între ei 11 cetăţeni ucraineni. Restul pasagerilor erau din Iran, Canada, Suedia, Afganistan, Germania şi Marea Britanie. La 11 ianuarie Iranul a recunoscut oficial că aeronava a fost doborâtă de două rachete. Militarii iranieni au calificat catastrofa aeronavei drept „eroare umană”.
În ianuarie 2020 Cabinetul de Miniştri al Ucrainei a repartizat a câte 200 mii grivne sub formă de ajutor material familiilor cetăţenilor ucraineni care şi-au pierdut viaţa în această catastrofă aviatică. În noiembrie s-a comunicat că Iranul poate aloca 200 milioane euro pentru compensări familiilor jertfelor catastrofei. Apoi Guvernul iranian a aprobat suma de 150 mii euro pentru fiecare din aceste familii, scrie „Faktî”.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com