Dina Smorgonska: „Sunt foarte fericită c-am vizitat Cernăuțiul”

Screenshot_3

Creația compozitoarei din Israel, Dina Smorgonska, se află permanent în spațiul muzical mondial. Piesele ei instrumentale sunt interpretate de orchestre de cameră, piesele corale – de coruri academice, iar romanțele – de soliști cu un bogat repertoriu clasic. Originară din Vitebsk, Belarus, cu studii muzicale alese la Sankt-Petersburg, Dina Smorgonska de mulți ani locuieşte în Țara Sfântă, unde a avut norocul, după cum afirmă ea însăși, să se ocupe cu ceea ce îi este drag sufletului și să-și dezvolte harul cu care a înzestrat-o Dumnezeu.

La 4 noiembrie, la Cernăuți a avut loc seara de creație a distinsei compozitoare din Israel, la programul căreia a muncit întregul colectiv de creație al Filarmonicii regionale. Or, turneele Dinei Smorgonska sunt specifice: ea nu este însoțită de orchestre, coruri și soliști, îi găsește la fața locului, în diferite colțuri ale planetei.

– La Cernăuți sunt pentru prima dată și mă simt fericită că am poposit aici. M-am născut la Vitebsk, unde am absolvit școala de muzică, s-a destăinuit publicului spectator cernăuțean Dina Smorgonska. De orașul natal mă leagă pânzele pictorului Mark Șagal, artist plastic cu renume mondial, în creațiile căruia, până la sfârșitul vieții au fost prezente motive de la Vitebsk. Am studiat la Conservatorul din Leningrad, în prezent Sankt-Petersburg. Acolo miam început activitatea de compozitor și m-am împrietenit cu muzicieni vestiți. În 1990 m-am mutat cu traiul în Israel. Am învățat limba și, având posibilitate să scriu muzică, am găsit și muzicanți talentați cu care conlucrez. Când pentru prima dată am trecut pragul Knesset-ului, am rămas plăcut surprinsă: acolo erau expuse tablouri de Mark Șagal, ele amintindu-mi de locurile natale.

Voi menționa că Dina Smorgonska este laureată a Premiului Guvernului Israelului, precum și a unui premiu american pentru piesele corale pe versuri de Federico Garcia Lorca. În programul serei de creație a Dinei Smorgonska la Cernăuți au fost incluse câteva cântece ale ei pe versurile celebrului poet spaniol, în interpretarea Corului Academic „Cernăuți” (dirijor Nadia Selezniova). Coriștii cernăuțeni au pregătit pentru acest concert de muzică aleasă și câteva cântece scurte pe versurile unor poeți din America și Japonia, iar marea surpriză au fost cele două cântece pe versurile poetei bucovinene, Tamara Severniuk. „Nemaipomenit”, a declarat din sală poeta, apreciind astfel creația compozitoarei pe care a văzut-o pentru prima dată.

Un buchet de romanțe pe versuri de Marina Țvetaeva și David Samoilov a interpretat solista Elena Ursuleac, artistă emerită a Ucrainei, primite foarte călduros de publicul spectator.

Pianista Lilia Holomeniuk, laureată a Premiului „Sighi Tal”, a ales pentru seara de creație a compozitoarei din Israel „Trei dansuri pentru clavecin”.

– Mai rar compun asemenea muzică, a recunoscut Dina Smorgonska. Dar mi-a atras atenția un concurs din America unde se cerea un asemenea gen de muzică. Am încercat și am ocupat locul întâi.

Iar pianista cernăuțeană s-a străduit să demonstreze și ea un înalt nivel al măiestriei interpretative, simțind prezența a însăși autoarei.

Programul serii de creație a compozitoarei Dina Smorgonska nu a fost unul sub aspectul retrospectivului. Muziciana din Israel a cutezat să prezinte în premieră la Cernăuți piesa sa pentru orchestră „Picturile pe sticlă ale lui Șagal”, însușită în regim accelerat de membrii Orchestrei academice de cameră „Capricco”, condusă de artistul poporului din Ucraina Pavlo Ciobotov. Este un omagiu adus nu numai celebrului artist plastic din secolul trecut, dar și locurilor natale ale compozitoarei.

Sub bagheta lui Pavlo Ciobotov orchestra a interpretat în final piesa „Dantela spaniolă”, o îmbinare armonioasă a motivelor evreiești cu cele specifice locurilor și popoarelor cu care poporul biblic conviețuiește. Iar evoluarea interpreților de la Filarmonica cernăuțeană a demonstrat că ei pot conlucra tot atât de armonios cu nume de referință ale muzicii mondiale.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий