Dmytro Kuleba: Ucraina speră să primească 7 baterii Patriot în viitorul apropiat

Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba arrives for a meeting of EU foreign ministers at the European Council building in Brussels, Monday, Dec. 11, 2023. Pressure mounted on Hungary on Monday not to veto the opening of European Union membership talks and the supply of economic aid to war-torn Ukraine at a pivotal EU summit this week, after Prime Minister Viktor Orban demanded that the issue be struck from the agenda. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ucraina speră să primească în cel mai scurt timp cel puțin șapte baterii Patriot de la parteneri și aliați pentru a-și consolida apărarea,  a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat publicației The Washington Post. Potrivit lui, echipa sa a identificat peste 100 de baterii Patriot disponibile — unele țări vecine au mai mult de o baterie care păzește un port sau un aerodrom. Președintele ucrainean,  Volodymyr Zelenski, a declarat că Ucraina are nevoie de 26 pentru a crea un scut aerian complet deasupra Ucrainei. Autoritățile ucrainene iau în considerare chiar un împrumut pentru sistemele Patriot.

Kuleba și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de lipsa unui răspuns rapid din partea aliaților și a subliniat necesitatea de a folosi toate resursele posibile pentru a proteja Ucraina de agresiune. „Mă simt ca și cum mă lovesc de zid cu propriul cap, deși sunt diplomat, ceea ce înseamnă că trebuie să demontez zidul cărămidă cu cărămidă. Dar cum acest tip de diplomație nu funcționează, simt că mă lovesc de zid. Pur și simplu nu înțeleg de ce nu se întâmplă acest lucru”, a declarat ministrul de Externe.

În prezent, Ucraina suferă pierderi grele din cauza atacurilor cu rachete numeroase și tot mai ample ale Rusiei. Acest asalt duce la o deteriorare accentuată a situației umanitare din țară. În această situație tensionată, Ucraina încearcă să facă tot posibilul pentru a-și asigura securitatea și a-și apăra interesele naționale. Kuleba a mulțumit Washingtonului pentru arme, dar a spus: „Credeți sincer că întreaga armată americană nu are nici măcar o singură baterie Patriot de rezervă care nu este în misiune de luptă și care nu poate fi transferată în Ucraina? Eu nu cred”.

„Problema este că oamenii sunt,  pur și simplu  obișnuiți cu faptul că războiul se desfășoară în altă parte. Sentimentul că este nevoie de decizii extraordinare în mod regulat pentru a pune capăt acestui război cu o victorie pentru Ucraina a dispărut”, a subliniat diplomatul ucrainean.

Patriot, un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat în SUA, care costă peste un miliard de dolari pe baterie, se afla în fruntea listei de arme dorite de Ucraina după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă. Kievul a primit primele baterii Patriot vara trecută, dar acestea nu sunt suficiente pentru a proteja întreaga țară de intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий