Doamna profesoară, Alexandrina Cernov, și-a marcat jubileul de 80 de ani în mijlocul discipolilor săi

25 11 AC 3

În a doua jumătate a zilei de 24 noiembrie, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți a fost omagiată cu prilejul jubileului său de 80 de ani Doamna limbii române, Alexandrina Cernov – fostă titulară a Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, cofondatoare și fostă președintă a Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, fondatoare a Editurii de carte românească „Alexandru cel Bun”, fondatoare și redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei”, membră de onoare a Academiei Române. A fost o sărbătoare de suflet, pe care i-au creat-o stimatei lor profesoară discipoli de-ai ei din mai multe generații de absolvenți ai Catedrei de Filologie Română, care activează astăzi cu succes atât pe tărâmul pedagogiei, cât și în mass-media de expresie românească, sunt participanți activi ai vieții publice a Comunității românești din regiune. Din partea Consulatului General al României la Cernăuți un mesaj de felicitare a rostit Consulul General, Irina-Loredana Stănculescu, dând o înaltă apreciere eforturilor pe care le depune doamna Alexandrina Cernov întru apărarea limbii române, promovarea culturii și istoriei neamului românesc. În acest context a vorbit și profesoara din București, Viorica Stan. Cu profund respect și recunoștință au vorbit despre sărbătorită continuatorii ei – titularii de astăzi de la această catedră – centru al românismului în nordul Bucovinei. Șefa catedrei, Cristina Paladean, a fost, ca majoritatea celor prezenți în sală, studentă a doamnei Alexandrina Cernov. Ca răspuns, doamna Alexandrina Cernov a accentuat că cel mai important lucru în prezent este să ne pregătim continuatorii.

25 11 AC 1

Foștii discipoli ai Alexandrinei Cernov, Nicolae Hauca și Vasile Răuț au pregătit cu această ocazie filmul „Alexandrina Cernov, dialoguri sentimentale la ceas aniversar” (proiect al Asociației Pro Bucovina, susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni), care a întregit atmosfera sărbătorii. Și actuala conducere a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” este formată din discipolii Alexandrinei Cernov – Vasile Bâcu, Nicolae Șapcă, Gheorghe Ungureanu, care, printre altele, sunt poeți recunoscuți și apreciați și dincolo de hotarele regiunii.

25 11 AC 2

A primit felicitări doamna Alexandrina Cernov și din partea jurnaliștilor de la Radio Ucraina Internațional – Vitalie Zâgrea, Vasile Carlașciuc și Carolina Jitaru, absolvenți ai Catedrei de Filologie Română. Vom menționa că, la începutul activității sale, Alexandrina Cernov a îndeplinit și funcția de crainic la această redacție. Din partea reprezentanților mass-media a vorbit Felicia Toma de la „Zorile Bucovinei”, și ea discipolă a sărbătoritei, iar din partea celor care cultivă dragostea față de graiul matern în școală au felicitat-o pe Alexandrina Cernov familia Ghenadie și Ina Ionițoi de la Liceul din Mămăliga, Tatiana Tutunaru-Bârzu din Probotești, Larisa Jar de la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. I-au adresat cuvinte sincere și urări de sănătate doamnei Alexandrina Cernov fosta secretară a Societății „Mihai Eminescu”, Aurica Broască, arhivista Maria Guțul.

25 11 AC 5

Potrivit scenariului pregătit de conducerea Societății „Doamnele Române” (Maria Andrieș, Carolina Jitaru, Elena Nandriș) au venit cu o surpriză pentru sărbătorită lucrătorii culturii din Ostrița-Mahala – Dumitru și Olga Zaidel, însoțindu-i și pe micii artiști amatori din Ansamblul „Urmașii lui Ștefan”. Numerele artistice au fost asigurate de Gheorghe Puiu, care în curând va împlini și el vârsta de 80 de ani, Lilia Holomeniuk, artistă emerită a Ucrainei (pian), Natalia Proțiuc și de tânăra și talentata vocalistă Alexandrina Ionițoi, fiica soților Ionițoi din Mămăliga, studentă la Colegiul de Arte din Cernăuți. Sărbătoarea a început cu „Glossa” de Mihai Eminescu în interpretarea moderatoarei Carolina Jitaru și tot ea, Carolina Jitaru, a încheiat-o cu piesa „Cred în fericire”.

Sănătate, fericire și frumoase realizări în continuare, Doamnă a limbii române, Alexandrina Cernov!

25 11 AC 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

Добавить комментарий