Documente de arhivă moldovenești explică deportarea popoarelor baltice din URSS în 1949

13 4 F 1

Documentele găsite în arhivele moldovenești pot explica procesul care a stat la baza Operațiunii „Priboi” din 1949, care a dus la deportarea a 95.000 de estonieni, letoni și lituanieni, majoritatea în Siberia, comunicat ERR. Operațiunea „Priboi” (deportările din martie) este numele de cod pentru deportările în masă ale populației din statele baltice din 25-28 martie 1949. Un an mai târziu, 35.000 de moldoveni au fost, de asemenea, deportați din țara lor natală.

Documentele — note ultrasecrete — privind deportarea moldovenilor în iulie 1949, Operațiunea „Iug” („Sud”), au fost traduse din rusă în engleză și publicate de Serviciul de Securitate Internă (SSI) în revista sa anuală. Dovezile sugerează că deportările organizate în Moldova repetau tacticile folosite în Operațiunea „Priboi” din Estonia cu doar câteva luni mai devreme, potrivit Serviciului de Securitate Internă (ISS). „Prin urmare, documentele păstrate în Moldova pot contribui la studierea deportărilor din martie efectuate în Estonia și pot completa lacunele din surse”.

Memorandumurile erau destinate șefului grupului operativ și comandantului punctului de încărcare și conțineau o serie de instrucțiuni cu privire la modul în care trebuiau efectuate deportările în Moldova. Printre acestea se număra faptul că liderul grupului le explica familiilor că erau trimise în „regiuni mai îndepărtate din Uniunea Sovietică”, că vor fi „urmărite penal” dacă vor opune rezistență, le cerea să ia găleți, fierăstraie și topoare, intervieva fiecare persoană cu vârsta de peste 15 ani pentru a se asigura că a fost identificată corect și, „în caz de rezistență armată sau incidente, să ia măsuri pentru a le elimina”.

Comandantului punctului de încărcare, care supraveghea încărcarea persoanelor în vagoanele pentru vite la stațiile locale, i s-a ordonat să „organizeze încărcarea rapidă și corectă a deportaților” și să se asigure că au fost identificate familiile „corecte”.

Dovezile sugerează, de asemenea, că managerii de operațiuni din RSS Estonă au controlat situația din Moldova și că planurile de bază au fost întocmite pe baza documentelor estoniene.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий