„Doina mea în codru-i scrisă”…

15 11 2020 LC MINTENCU 1

Acest cântec minunat, care răscoleşte sufletul românului, l-a avut în repertoriul său legendarul Nicolae Sulac. În timpul unui turneu, la Cernăuţi, Nicolae Sulac, împreună cu întregul ansamblu „Lăutarii”, a poposit şi în localitatea Voloca pe Derelui, evoluând în faţa inimoşilor români de aici, pentru care icoana cântecului popular este în mare cinste. Atunci rapsodul volocean, Nicolae Mintencu, a avut posibilitatea să schimbe o vorbă de suflet cu renumitul cântăreţ. Apoi cântecul lui Nicolae Sulac „Doina mea în codru-i scrisă” a apărut şi în repertoriul lui Nicolae Mintencu. Şi se prezintă cu el pe scenă decenii la rând, însoţindu-l şi cu o altă doină – „Doina Volocii”.

Doina este genul îndrăgit al lui Nicolae Mintencu, interpret cu har divin, dar care a preferat să rămână artist amator. Scena profesionistă şi sălile  de concert le-a schimbat pe sălile de clasă din şcoală. A devenit un Învăţător cu aleasă măiestrie pedagogică şi cu dragoste neţărmurită faţă de graiul matern. A educat şi a format poeţi şi cântăreţi, pedagogi şi oameni îndrăgostiţi de frumos şi tradiţie strămoşească.

Pedagogul – învăţătorul emerit al Ucrainei, şi Rapsodul – laureatul mai multor festivaluri şi concursuri internaţionale de folclor, Nicolae Mintencu, îşi sărbătoreşte astăzi, 15 noiembrie, ziua de naştere. Anul acesta ea a căzut în zi de duminică – zi cu adevărat sfântă pentru Nicolae Mintencu. Dimineaţa el cântă în corul de la Biserica Sfântul Nicolae din localitate, apoi are posibilitate să se dedice poeziei, meditând la cele veşnice. Multe din versurile sale au mesajul doinei, trăită şi scrisă sub geana legendarilor Codri ai Cosminului din preajma Volocii, unde mai răsună ecoul istoriei…

Nicolae Mintencu

MĂ SIMT O VIOARĂ

Mă simt un arbore –

Mă dor ramurile de dor.

Mă simt o floare –

Mă dor petalele

Doldora de arome.

Mă simt un izvor

Ce coboară din munţi,

Visând soarele în amezi.

Mă simt un fulg,

Căzut din nori,

Ce visează nemurirea.

Mă simt un porumbel

Cu aripi plumbuite,

Dornic de a sfida înălţimi.

Mă simt o vioară

Ce râde şi plânge.

Ea adună inimi

Într-o horă străbună

A credinţei în Om,

A credinţei în Dumnezeu.

***

Colectivul publicaţiei online „Libertatea Cuvântului” îi adresează domnului Nicolae Mintencu cele mai sincere felicitări cu prilejul zilei de naştere, dorindu-i multă sănătate, inspiraţie şi bucuria vieţii, din care izvorăsc minunatele sale cântece. La mulţi ani fericiţi!

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий