DOINA PRIMĂVERII RĂSUNĂ PE VALEA PRUTULUI

13 3 H 5 a

Horbova este un sat cu cântăreți și dansatori, cu muzicanți virtuoși, care cinstesc datinile și tradițiile populare românești din generație în generație. Cu patru ani în urmă, când a trecut în veșnicie directorul Școlii de muzică pentru copii și dirijorul Orchestrei populare „Valea Prutului” din localitate, Dumitru Scalco, horbovenii au decis ca festivalul Mărțișorului să fie consacrat luminoasei lui amintiri. Au inaugurat Festivalul „Doina primăverii” – o denumire foarte reușită pentru spectacolul dedicat muzicianului care a iubit cu toate fibrele sufletului viața, oamenii și arta.

13 3 H 1

Duminica trecută, la Casa de cultură din Horbova s-a desfășurat ediția a patra a Festivalului „Doina primăverii” cu evoluarea tuturor colectivelor artistice de la această instituție de cultură. Numărul participanților a fost impunător. Rar care localitate sătească din regiune poate concura cu Horbova în privința colectivelor coregrafice. Primele acorduri ale „Doinei primăverii” au răsunat în interpretarea Orchestrei școlii de arte din Horbova, dirijată de Mihai Țari. De la aceiași instituție s-a prezentat în fața spectatorilor Grupul vocal condus de Lilia Iacobuța. Din patrimoniul cultural al neamului au ales cântece potrivite pentru această sărbătoare a primăverii soliștii Bogdan Zgârcea, Nadia Prescure, Stela Nazar, Serghei Rușciac, Alina Muraru și Nadia Scalco. Special pentru a participa la acest eveniment cultural deosebit, Nadia Scalco a venit pentru o zi acasă de la Chișinău, unde învață la Colegiul „Ștefan Neaga”.  După buchetul de cântece populare interpretate și primind un buchet mare de flori din partea consătenilor săi, Nadia Scalco a declarat: „Sunt nespus de bucuroasă să cânt pentru consătenii mei, dar îmi lipsește ceva. Am privit mai des în partea dreaptă a scenei, unde stătea, de obicei, unchiul meu, Dumitru Scalco, dirijorul orchestrei și cel care mi-a dat primele lecții de muzică. Cred că de acolo, din ceruri, el se bucură de succesele noastre”.  Ca de obicei, s-a bucurat de un mare succes și Grupul vocal „Opincuța”, format de Maria Buzduga, lucrător emerit al culturii din Ucraina, sora lui Dumitru Scalco.

13 3 H 2

La Horbova dansează și mic, și mare. Poate prin această aleasă pasiune față de dans și se explică faptul că la Casa de cultură activează mai multe colective coregrafice. Pe scena festivalului și-au demonstrat măiestria ansamblurile „Speranța”, „Mugurelul”, „Ghiocelul”, iar cea mai bogată performanță și o largă geografie a evoluării o are Ansamblul coregrafic popular „Alunelul”, condus de Iulian Buzduga. Din el fac parte părinții mai multor dansatori din ansamblurile pentru copii.

13 3 H 3

S-a constatat că Horbova are și o fanfară, pe care au numit-o „Datina”, dirijată de Vasile Cercel.

Păstrători fideli ai datinii străbune, horbovenii au colectat în cadrul festivalului 14.415 grivne, dintre care 10 mii au fost donate de artiștii amatori. Acești bani vor fi direcționați pentru necesitățile apărătorilor Ucrainei, originari din Horbova.

Artiștii amatori din Horbova au fost admirați și felicitați de reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul consilier Nicolae Dan Constantin, de viceprimarii CT Ostrița Mihai Cioropita și Dan Crâșmaru, de reprezentanta Centrului Bucovinean de Cultură și Artă, Tetiana Antoniuk.

13 3 H 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий