„Doina Volocii”,  înveșnicită de Nicolae Mintencu

1 03 2023 F 7

 

Voloca este una dintre cele mai frumoase localități rurale din regiunea noastră. Pe lângă istoria propriu zisă și istoria spirituală bogată, Voloca își are doina sa. Alcătuită de geniul popular, îndemnat de freamătul legendarilor Codri ai Cosminului, ea este interpretată  la concerte obișnuite și la festivaluri prestigioase de rapsodul Nicolae Mintencu. Cuvântul și cântecul românesc sunt cununa de slavă a talentatului pedagog și cântăreț, care trudește pe aceste tărâmuri deopotrivă de sârguincios deja al 65-lea an. Această activitate multilaterală și strălucită constituie un capitol aparte al istoriei spirituale a Volocii.

O adună și o sistematizează Valentin Penteleiciuc, președintele Societății „Tezaurul Bucovinei”, înregistrată în 2019. Anul trecut, Societatea a realizat un proiect, susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, grație căruia a fost mobilată și dotată cu tehnică digitală o mică sală în incinta Casei de cultură, transformată în oficiu. Până atunci în această sală aveau loc repetițiile corului, orchestrei, vocaliștilor, care farmecă publicul prin evoluările lor. De câțiva ani domnul Valentin Penteleiciuc, un fotograf și cameraman pasionat, adună aici tezaurul spiritual al Volocii.

­–Există date și fotografii vechi despre activitatea artistică în satul nostru pe parcursul unui secol, începând de la renumitul cor bisericesc din anii 20-30, spune domnul Valentin. Tehnica digitală performantă ne ajută să prelucrăm fotografiile îngălbenite de  vreme, să le mărim și să le plasăm pe standurile tematice. M-am adresat consătenilor să ne aducă fotografii, filmări de la nunți și cumătrii, de la alte evenimente. Reînnoim și imprimările audio, subiectele video. Cu alte cuvinte, alcătuim o istorie „digitală” a Volocii. Acesta și este tezaurul nostru.

Octogenarul Nicolae Mintencu a propus pentru colecțiile Societății „Tezaurul Bucovinei” o mulțime de diplome, distincții, precum și cele șapte cărți ale sale. El este Învățător emerit al Ucrainei, Cetățean de onoare al satului Voloca, are o mențiune de la Rada Supremă a Ucrainei, diplome de la concursuri și festivaluri internaționale, regionale.

1 03 2023 F 6

–Împreună cu elevii mei am avut vreo cincizeci de evoluări la televiziunea regională, am participat la cele mai importante evenimente culturale ale comunității românești din regiune. Am fost invitat la emisiuni la radio și televiziune – toate acestea au fost fixate pe pelicule audio și de camerele de luat vederi, constată domnul Nicolae Mintencu. Dar ele trebuie căutate. Aș vrea foarte mult să facem rost de imprimările primului concurs regional al interpreților de folclor românesc, care a avut loc în studioul Televiziunii regionale. Poate în videoteca și fonoteca Televiziunii și radiodifuziunii „Bucovina” s-au mai păstrat unele din acele imprimări. Pentru Societatea „Tezaurul Bucovinei” acesta ar fi un material foarte prețios.

–Deja am făcut rost de copiile a câtorva emisiuni de la televiziune despre un alt Cetățean de onoare al satului Voloca, Ion Semeniuc, în vârstă de 89 de ani, continuă Valentin Penteleiciuc. El are o colecție bogată de obiecte vechi de uz casnic. O parte din ea a fost dăruită Muzeului satului, organizat de Vasile Palamariuc, care este și unul dintre fondatorii Societății „Tezaurul Bucovinei”. Subiectul video despre păstrătorul datinilor străbune, Ion Semeniuc, deja este pregătit pentru vizitatorii oficiului nostru. De asemenea, dispunem de o colecție de clipuri și imprimări video a celor mai cunoscute și apreciate cântece în interpretarea lui Nicolae Mintencu. În „tezaurul” nostru se păstrează și câteva subiecte video, în care sunt redate treptele spirituale pe care le-a urcat din tinerețe și până în prezent parohul Bisericii din sat, Ioan Gorda, protopopul de Hliboca.

Firește, Societatea „Tezaurul Bucovinei” poate conta și pe filmele slăvitului și legendarului fiu al Volocii, Ion Paulencu, Artist al poporului din Republica Moldova. Însuși el este autorul a două filme neordinare – despre obiceiurile sărbătorilor de iarnă și despre nunta de la Voloca. Mai adăugăm aici și emisiunile cu Ion Paulencu la Televiziunea din Moldova.

–Iată, am venit să încredințez Societății „Tezaurul Bucovinei” „zestrea mea spirituală”, zice domnul Nicolae Mintencu. Ceea ce am reușit să realizez în 65 de ani de activitate rodnică și la școală, și pe scenă, am făcut-o cu dragoste de oameni și pentru oameni. Am făcut-o din tot sufletul. Este o cale lungă a vieții, oglindită în fotografii și subiecte video.

Însă, în afara cadrului rămâne osârdia omului, sortit să pășească pe drumul anevoios al vieții cu doi fideli însoțitori – cuvântul matern și cântecul popular. El, Profesorul Nicolae Mintencu, înzestrat cu harul de a simți și a reda frumosul,  este convins că „Limba maternă e glas de vioară,/ Revărs de lumină în zori,/ Limba maternă e hora cea mare/ Ce-adună-n cunună feciori. // Limba maternă-i făclie și sfeșnic/ În Casa lui Dumnezeu,/ Limba maternă-i Luceafărul veșnic/ Și Logosul neamului meu”.

Tezaurul, pe care îl adună minuțios domnul Valentin Penteleiciuc din Voloca, este cu adevărat o bogăție spirituală  a satului, creată de oamenii lui pe parcursul ultimului secol.

1 03 2023 F 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”

Добавить комментарий