Zilele de opt şi nouă mai sunt deosebite. Deosebite pentru întregul continent european şi pentru întreaga lume. La Berlin, acolo unde au fost croite planurile celei mai straşnice şi sângeroase conflagraţii în istoria omenirii, la 8 mai 1945 a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. Europa, iar de câţiva ani şi Ucraina, marchează la 8 mai Ziua comemorării jertfelor războiului şi reconcilierii, iar la 9 mai – Ziua Victoriei.
În tradiţia marcării acestor date însemnate a dispărut simbolica sovietică, se încetăţeneşte tot mai mult cea creştină de comemorare a combatanţilor, şi nu numai. Războiul şi regimul totalitar au distrus destinele a milioane de oameni nevinovaţi, paşnici, duşi în lagăre de concentrare, deportaţi de la locurile de baştină. De aceea este creştineşte, ca, împreună cu ostaşii căzuţi în lupte, să fie comemorate şi victimele regimului totalitar.
Aşa s-a procedat în Comunitatea Teritorial Unită Ciudei. La monumentul victimelor represiunilor staliniste din satul Budeneţ a fost oficiat un parastas, la care a luat cuvântul primarul CTU Ciudei, Anatolie Piţul.
Iar primarul Comunităţii Teritorial Unite Noua Suliţă, Maria Nicorici, împreună cu foşti participanţi la luptele din Donbas, au cinstit memoria lui Alexei Albulesa, care şi-a pierdut viaţa în conflictul armat din estul Ucrainei în cel de-al 70-lea an de la Marea Victorie. Ea aşa şi n-a reuşit să asigure o pace trainică pentru totdeauna pe continentul european.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com