Doza de sănătate. Cafeaua zilnică – cât e de benefică pentru organism

0 Cafeaua

O cafea pe zi este benefică pentru sănătate? Cercetările au arătat că ar putea fi benefică în reducerea riscurilor de boli precum Parkinson. Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Există multe voci pro și contra consumului său. Unele studii susțin că este dăunătoare sănătății. Alte cercetări, însă, arată contrariul. Ce legătură există între cafeaua zilnică și vasele de sânge?

Numeroase studii au examinat relația dintre consumul de cafea (sau cofeină) și riscul crescut sau scăzut de boli cardiovasculare. Analiza rezultatelor poate fi confuză, întrucât în unele studii se arată că aportul de cafea constituie un risc pentru sănătatea cardiovasculară, în timp ce altele concluzionează că nu are efecte negative, că este chiar benefică.

Cafeaua este un motiv pentru a pierde vremea cu prietenii, a pune capăt unei relații, a începe o afacere, a comunica vești bune și multe altele.

Unii aleg să o bea la micul dejun sau la prânz; alții, după-amiază și, mai rar, la sfârșitul cinei. Unii beau multă cafea. În unele locuri, se bea cu smântână, lapte și chiar ciocolată sau cantități mici de băuturi alcoolice.

Deși cofeina în exces poate dăuna sănătății, consumată într-o cantitate corespunzătoare și cu o bucată de unt în cafea poate să facă minuni în organism. În primul rând, această combinație ajută la pierderea în greutate, deoarece poate înlocui micul dejun. Licoarea magică tratează cu blândețe sistemul digestiv și este o alternativă bună pentru cei care s-au obișnuit să mănânce la primele ore ale dimineții.

De origine arabă și africană, cafeaua se obține din semințele prăjite ale plantei de cafea. Producătorii de cafea cu tradiție sunt țări tropicale precum Brazilia sau Columbia.

De fapt, consumul de cafea a fost interzis în mai multe locuri. Culoarea sa închisă a fost motiv de suspiciune, la fel și faptul că poate ține o persoană trează toată noaptea. Cafeaua este consumată în toată lumea, indiferent de aspecte precum religia și cultura.

Studiile recente concluzionează faptul că poate fi benefică pentru sănătatea cardiovasculară, dacă este consumată cu moderație.

  • Cafeaua este un energizant puternic. Stimulează sistemul nervos și, prin extensie, capacitatea de a răspunde la stimuli externi.
  • Permite concentrarea și vigilența. Acest lucru este controversat, dar unele studii susțin că este un psihostimulant.
  • Poate ameliora durerile de cap. Are efect vasoconstrictor cerebral. Prin urmare, cafeaua ar putea fi eficientă în atenuarea migrenelor sau a durerilor de cap. Problema este că doza de cofeină din ceașca de cafea este mult mai mare, așa că efectul ar putea fi şi invers.
  • Este un bun digestiv. Cafeaua favorizează digestia. În plus, stimulează contracția vezicii biliare și activitatea motorie a colonului.

Cafeaua este benefică pentru unele patologii.

  • Reduce riscul apariției bolii Parkinson. Prin stimularea producției de dopamină, cofeina este o substanță care protejează persoanele care o consumă ani de zile.
  • Ameliorează alergiile și astmul. Cofeina pare să îmbunătățească funcția căilor respiratorii la persoanele cu astm bronșic timp de până la patru ore.
  • Reduce riscul de deces prin cancer. În studii realizate de cercetătorii japonezi s-a putut observa o asociere între frecvența consumului de cafea și o scădere a incidenței și mortalității prin cancer.
  • Reduce riscul apariției simptomelor depresive. Studii ample indică un efect semnificativ al cofeinei în reducerea riscului de a dezvolta simptome clinice de depresie.

Consumul regulat de cafea a fost legat de un risc mai mic de boli coronariene la femei. Pentru iubitorii de cafea preocupați de sănătate, cea mai importantă întrebare nu este „Este bună pentru mine?”, ci „Cum să o beau?”. Dacă adăugăm în exces frișcă și zahăr, riscăm să-i anulăm beneficiile, consideră nutriţioniştii.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий