Doza de sănătate. De ce e bine de băut o lingură de ulei de măsline, în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate

6 12 F 3
Printre numeroasele proprietăți benefice dovedite științific ale uleiului de măsline extravirgin, există câteva motive pentru care mulți consumatori ai acestei surse sănătoase de grăsimi pot decide să-l consume pe stomacul gol. Prin urmare, înainte de a pregăti micul dejun, ar fi bine să începem ziua cu o lingură de ulei de măsline extravirgin.
Stimulează tranzitul intestinal. Deoarece acest ulei este compus din grăsimi sănătoase precum acizii grași mononesaturați și polinesaturați, ajută organismul să stimuleze procesele digestive.
Promovează absorbția nutrienților. De asemenea, aportul uleiului de măsline extravirgin s-a dovedit excelent în a inhiba parțial motilitatea gastrică. Pe de o parte, reglează tranzitul alimentelor între stomac și intestin, încetinind procesul. Pe de altă parte, contribuie la buna funcționare a microbiotei intestinale, evitând transmiterea agenților patogeni nocivi și favorizând astfel digestia și absorbția nutrienților.
Reduce aciditatea gastrică. Uleiul de măsline extravirgin are o serie de componente care pot neutraliza efectul dăunător al acizilor gastrici, care provoacă arsuri la stomac și reflux, acționând ca o peliculă protectoare pe pereții stomacului. Prin urmare, multe persoane care suferă de aceste probleme pot beneficia de consumul uleiului de măsline pe stomacul gol.
Slăbești sănătos. De asemenea, acest ulei s-a dovedit a avea efecte care calmează pofta de mâncare și poate favoriza accelerarea metabolismului. Acest fapt ne face să consumăm mai multă energie, datorită unui compus derivat din acidul oleic cunoscut sub numele de oleoil etanolamidă. Prin urmare, uleiul de măsline extravirgin, inclus într-un stil de viață sănătos, poate ajuta şa pierderea kilogramelor în plus.
Acestea sunt câteva motive care ne-ar putea motiva să bem ulei de măsline extravirgin dimineața. Cu toate acestea, chiar dacă nu consumăm acest ulei de măsline pe stomacul gol, există încă motive pentru care ar trebui să dăm prioritate consumului lui față de alte surse de grăsime.
Motive pentru a alege acest ulei de măsline ca sursă primară de grăsime. Deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aproximativ 30% din aportul total al unui adult să provină din surse de grăsimi, este esențial să știm că nu toate aceste grăsimi sunt la fel de sănătoase. Grăsimile sănătoase sunt acele surse care provin din alimente neprocesate sau minim procesate și care păstrează proprietăți care beneficiază organismul, precum uleiul de măsline extravirgin, care ne poate ajuta și pentru că:
Are mari proprietăți antiinflamatorii. Unele studii efectuate de oameni de știință din Philadelphia (SUA) au arătat că uleiul de măsline extravirgin are o moleculă, oleocanthal, capabilă să acționeze ca un calmant natural al durerii, într-un mod foarte asemănător cu ibuprofenul. Această componentă, responsabilă de furnizarea de amărăciune și aciditate uleiului de măsline, este un agent antiinflamator polifenolic și, prin urmare, are proprietăți care luptă împotriva inflamației.
Aceste caracteristici ale oleocanthalului ne pot ajuta să prevenim bolile neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Dar, în plus, ele sunt proprietățile responsabile pentru uleiul de măsline extravirgin, ajutându-ne să ne protejăm împotriva unor patologii precum osteoartrita sau bolile coronariene.
Are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare. Consumul de ulei de măsline extravirgin este, de asemenea, benefic pentru că ne ajută să reducem colesterolul rău (LDL) și să creștem ceea ce este cunoscut sub numele de colesterolul bun (HDL). Consumul acestuia ajută la prevenirea a numeroase boli coronariene, reglează tensiunea arterială și ne protejează de infarctele miocardice.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий