Doza de sănătate. Dieta care reduce cu 47% riscul de boli de inimă

00 dieta-mediteraneeana 2

Conform unor studii, dieta mediteraneană are o mulțime de beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și poate reduce cu 47% riscul de boli de inimă. Statisticile arată că foarte multe dintre decese sunt cauzate de boli de inimă. Oamenii de știință spun că această dietă are multe beneficii pentru inimă.

Dieta mediteraneană are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular; reduce inflamația și previne acumularea de plăci în artere şi vasele de sânge; conține polifenoli care protejează inima și vasele de sânge; ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge; are componente sănătoase precum grăsimi Omega-3 din ulei de măsline, pește gras, fructe de mare și avocado; conține legume, fructe, nuci, semințe, cereale integrale, leguminoase.

Despre această dietă se spune că ajută în lupta cu sindromul metabolic și la creșterea funcțiilor cognitive; previne diabetul zaharat de tip 2 și bolile cardiovasculare; reduce slăbiciunea și fragilitatea musculară cu până la 70%; este bună pentru inimă; protejează împotriva problemelor cardiace, previne obezitatea ș stabilizează nivelul de colesterol din sânge; reduce cu succes procesele inflamatorii din organism; previne riscul de demență și de boală Alzheimer; crește durata de viață; îmbunătățește starea de sănătate.

Studiile cercetătorilor arată și faptul că uleiul de măsline din dieta mediteraneană este un produs bun pentru sănătatea creierului și a inimii, are efect antiinflamator și de reducere a stresului oxidativ. Conform celor spuse de cercetători, consumul frecvent de ulei de măsline este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.

Dieta mediteraneană constă în: utilizarea de ulei de măsline în salate sau la marinade; includerea legumelor la fiecare masă; carnea și lactatele fiind în cantitate redusă, doar ca garnitură; folosirea de verdețuri și condimente în loc de sosuri procesate; includerea unui fel de mâncare vegetarian o dată pe zi;  folosirea de proteine animale sănătoase din pește, carne de pasăre și fructe de mare; un pahar de vin roșu pe zi, la masa principală; 6 pahare de apă pe zi, pentru hidratarea bună a organismului; o cantitate nelimitată de fructe și legume; o plimbare după masă pentru a îmbunătăți digestia.

Această dietă pune accent mai mult pe consumul de legume și fructe, pe cereale integrale și fructe de mare. Sportul și alimentația sănătoasă mențin sănătatea organismului și scad riscul de boli grave, cum sunt și bolile de inimă.

Antioxidanții obținuți din dieta mediteraneană, din fructe și legume proaspete, aduc o serie de avantaje: elimină stresul acut; protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi; combat stresul oxidativ, leziunile; au capacitatea de a îmbunătăți utilizarea oxigenului de către organism; reduc riscul de multe boli, inclusiv cancer și boli de inimă; îmbunătățesc performanța fizică și atletică; reduc riscul de ateroscleroză, diabet, boli pulmonare, accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Cele mai puternice vitamine cu proprietăți antioxidante sunt A, C, E și D. Antioxidanții includ și coenzime, substanțe flavonoide, seleniu, carotenoizi, minerale.

Principalele alimente incluse în dieta mediteraneană sunt:

* fructe bogate în fibre, minerale, vitamine și antioxidanți precum afine, portocale, banane, mere, struguri, pepeni, piersici;

* legume – roșii, morcovi, varză kale, ceapă, spanac, castraveți, conopidă;

* leguminoase bogate în nutrienți precum mazăre, năut, fasole, linte;

* pește bogat în acizi grași Omega-3 și vitamine A și D precum somon, merluciu, cod sau ton;

* fructe de mare cu proteine și minerale ca de exemplu creveţi și midii;

* cereale care reglează metabolismul, reduc indigestia și alte probleme intestinale ce includ orz, mei, porumb, ovăz, orez brun, grâu integral.

Dieta include și uleiuri din nuci și semințe, nu doar ulei de măsline. De asemenea, în dietă sunt incluse:

* carnea de pasăre și ouăle care se consumă cu moderație;

* carnea roșie care este bogată în proteine și fier (poate fi carne de miel, carne de vită și carne de porc din când în când);

* laptele cu un conținut scăzut de grăsimi.

Nu trebuie să lipsească vinul roșu, pentru că acesta are resveratrol – un antioxidant puternic, bun pentru sănătatea organismului.

Când se ține dieta mediteraneană trebuie evitate dulciurile, deserturile, produsele dulci de patiserie, prăjiturile, cerealele rafinate (pâinea albă și orezul alb), uleiurile rafinate (ulei de soia), produsele procesate (mezeluri, hot dog), margarina și altele. Astfel de alimente predispun la obezitate. Zahărul crește riscul de diabet și de aceea nu este indicat. Prin urmare, trebuie limitat cât mai mult consumul de prăjituri și dulciuri de orice fel, care au zahăr sau îndulcitori.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий