Primul ministru Boiko Borisov și vicepreședinta Illyana Iotova au efectuat săptămână trecută vizite separate în regiunile cu populație bulgară din regiunea Odesa. Pe ordinea de zi a întâlnirilor s-au aflat drepturile minorității bulgare, garanțiile pentru învățarea limbii materne și posibilitățile de a lucra și studia în Bulgaria.
Boiko Borisov a fost însoțit la Bolgrad de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Împreună cu vicereședinta Iotova amândoi au participat la festivitățile prilejuite de împlinirea a 160 de ani de la fondarea liceului bulgar „Gheorghi Sava Rakovski” de la Bolgrad. Președintele Poroșenko este absolvent al liceului.
Premierul Borisov a declarat că este nevoie de o etapă nouă în relațiile bulgarilor din Ucraina cu patria-mamă. El a subliniat importanța menținerii identității bulgare în partea de sud a Ucrainei. „Minoritatea bulgară va fi un pod al înțelegerii și prieteniei între cele două țări”, a mai declarat Borisov.
Spre deosebire de primul ministru, vicepreședinta Iotova a vizitat mai multe localități în care etnicii bulgari sunt majoritari. Ea a făcut și declarații mai categorice în apărarea drepturilor minorității.
Iotova și-a început turneul cu Zadunaevka care a apărut pe harta imperiului rus în urmă cu 200 de ani. Primii locuitori au fost refugiați bulgari.
Poetul național Hristo Botev a fost învățător la Zadunaevka înainte de a-și începe activitatea revoluționară în România. Iotova a vizitat casa lui Botev, transformată într-un muzeu de consulul general al Bulgariei la Odesa.
În satul Zarea, vicepreședinta s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității și cu directorii școlilor bulgare.
La Centrul cultural bulgăresc de la Odesa a avut loc o întâlnire cu membrii comunității din acest oraș. A fost discutată problema studierii și realizării profesionale a tinerilor în Bulgaria.
Comentând adoptarea legii ucrainene prin care a fost reduse orele de învățare, după clasa a 4-a, a limbii materne, Iotova a declarat că Ucraina trebuie să respecte drepturile minorităților. Ea a cerut implicarea mai activă a guvernului Borisov în rezolvarea problemelor comunității bulgare. O astfel de politică trebuie realizată împreună cu etnicii bulgari. Iotova a mai spus că Bulgaria face mult mai puțin decăt Polonia și România pentru minoritatea sa din Ucraina. „Cu întâlniri de protocol și îmbrățișări nu se face politică”, a declarat ea.
Conform statisticii oficiale în Ucraina trăiesc 234 000 de etnici bulgari din care 170 000 în regiunea Odesa.