Avem un mândru plai pe acest pământ. Se cheamă Bucovina. Atunci când spunem cuiva că suntem din Bucovina, că suntem bucovineni, sufletul ni se umple de o bucurie și o lumină aparte.
S-au scris și se vor scrie sute de pagini despre Bucovina noastră cu plaiurile ei mioritice și oamenii ei minunați. S-au compus cântece și s-au zugrăvit imagini de o rară frumusețe. Iată și recentul număr al revistei „Dulce Bucovină și românii de pretutindeni” are un aspect deosebit – chipul marelui Voievod al neamului și sfânta mănăstire Putna, locul cel mai drag sufletului nostru. Președintele fondator al revistei date este mereu neobositul și îndrăgostitul de Bucovina, profesorul Ioan Ițco, un bun prieten al nostru. În acest număr de revistă, despre domnia sa scrie frumos binecunoscuta ziaristă Maria Toacă din Cernăuți. Voi menționa faptul că atât Maria Toacă, cât și Felicia Toma, Nicolae Haucă, Vasile Bâcu, personalități remarcabile din nordul Bucovinei, alături de câțiva români din România și Basarabia, fac parte și din colegiul de redacție al acestei publicații.
Din cuprinsul revistei recent apărute vom desprinde câteva referințe la unele personalități cunoscute în Bucovina, printre care același Ioan Ițco, Vasile Bâcu, Andrei Breabăn, Leonid Popescu. Mai găsim și relatări despre alți oameni deosebiți, lansări de carte, despre care s-a vorbit deja, alte evenimente, întâlniri, momente mai triste legate de Golgota neamului nostru – marea durere a unui popor ce a avut și mai are de suferit. Nu puteau să lipsească descrierile cu atractivele lor turistice, câteva comune din sudul Bucovinei, printre care: Panaci, Pojorâta, Cornu Luncii, Dorna Candrenilor, Sucevița, Mălini, Vama, Fărcașa, dar și câteva complexe și popasuri turistice așa ca cel din Câmpulung Moldovenesc, Voievod Sucevița ș. a.
Așteptăm și alte numere ale revistei respective, dar și ale altei reviste „Dacia” despre care ne-a vorbit nu demult dl Ițco. Pe penultima și ultima copertă, în culori vii vom descoperi câteva dintre centrele de agrement din Bucovina, dar și pe prietenul domnului Ioan Ițco de la Budeneț, directorul general al fabricii de apă minerală „Bucovina”, întreprinzătorul Dumitru Morhan. Apa minerală pe care domnia sa o împarte cu generozitate tuturor doritorilor este cunoscută și apreciată, dar mai ales băută cu plăcere de către toți.
Acestea fiind spuse, doresc doar pace, sănătate și mari succese atât dlui Ioan Ițco, cât și celor din preajma domniei sale, care îl cunosc și îl apreciază.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com