După negocierile liderilor SUA şi Rusiei poziţia Washingtonului oficial în susţinerea Ucrainei nu s-a schimbat

President Joe Biden talks on the phone with service members attending Super Bowl LV watch parties in Kabul and aboard the USS Nimitz Sunday, Feb. 7, 2021, at the Lake House in Wilmington, Delaware. (Official White House Photo by Adam Schultz)

La 9 decembrie a avut loc convorbirea telefonică a Preşedintelui SUA, Joe Biden, cu Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. În timpul convorbirii Joe Biden a confirmat principiul că toate deciziile internaţionale referitoare la Ucraina trebuie să fie luate numai cu participarea ei, se subliniază în comunicatul oficial al Casei Albe, difuzat în rezultatul convorbirii celor doi lideri, transmite Ukrinform.

„Preşedintele Biden a menţionat clar că Statele Unite, aliaţii şi partenerii lor se conduc după principiul „nici un fel de decizii sau discuţii privind Ucraina fără Ucraina”, se subliniază în document. În afară de aceasta, se specifică: preşedinţii au chemat Rusia la dezescaladarea încordării şi au convenit că diplomaţia este cel mai bun mijloc de a obţine un progres însemnat în reglementarea conflictului. „Preşedintele Biden a subliniat disponibilitatea SUA de a participa la susţinerea măsurilor în vederea consolidării încrederii pentru implementarea în continuare a acordurilor de la Minsk, susţinerea Formatului Normandia”, a mai comunicat Casa Albă.

După cum a relatat la briefing secretarul de presă al Administraţiei SUA, Jen Psaki, Joe Biden, în timpul convorbirii cu omologul său ucrainean, l-a informat despre ultimele negocieri cu Preşedintele Rusiei, „de asemenea, subliniind susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale” ale Ucrainei. Psaki a menţionat că această poziţie a fost exprimată la 6 decembrie de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în timpul convorbirii cu Volodymyr Zelenski. Astfel, după negocierile liderilor SUA şi Rusiei poziţia Washingtonului oficial în susţinerea Ucrainei nu s-a schimbat.

Speakerul Casei Albe a mai declarat că Preşedintele Biden este disponibil să-i dea un răspuns serios Rusiei în cazul escaladării militare din partea ei. „Menţinem un contact strâns cu partea ucraineană şi avem contacte zilnice cu reprezentanţii de rang înalt din guvernul ucrainean”, a menţionat Psaki. Şi convorbirea lui Biden cu Zelenski, potrivit ei, este o parte a acestui proces de acţiune reciprocă.

După cum a precizat Ukrinform, preşedinţii SUA şi Rusiei au comunicat în regim video închis în ziua de marţi, 7 decembrie. Tema escaladării militare a Federaţiei Ruse în apropiere de frontiera Ucrainei a fost una din cele principale ale negocierilor.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий